Gå direkt till Nyheten (Mera om duktiga fotbollspelare: Arne Fransson)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Mera om duktiga fotbollspelare: Arne Fransson

Publicerad Friday, 05 June 2015, 11:33 av - Inskickat material

Arne-Fransson-Motala-AIFEn artikel i tisdags om fotbollspelaren Stig Elofsson har följts av många och nu kommer ytterligare en kommentar – den handlar om Arne Fransson. Hans son Rickard Fransson har skrivit till Lidköpingsnytt.

Här är brevet i sin helhet:

Jag såg er artikel om Stig Elofsson från Lidköping som spelade i Motala AIF under slutet av 50-talet. Med i laget var också min far Arne Fransson som påpekades i kommentaren.

Idrott-lagbild-Motala

Jag har bifogat ytterligare en lagbild av MAIF som Stig och Arne var med om att spela upp till allsvenskan, de sitter intill varandra nere till vänster i bild. Bifogar även en spelarbild på Arne som bl a spelade som inner.

Arne, född 1932, växte upp i Norrahammar utanför Jönköping där han spelade fotboll mm i Norrahammars GIS. Senare blev det spel i Jönköpingsklubben IK Tord som höll till i division 4. Arne var också en duktig brottare i flugvikt/bantam.

Arne värvades till division 2-klubben Motala AIF säsongen -56/57. Man hade värvat friskt, bland annat också Stig Elofsson från Lidköping. Stjärnan i laget var landslagsmannen Gösta “lövet” Löfgren. Inför 30 000 åskådare på Ullevi vann man första kvalmatchen mot Örgryte med 4-3. I andra kvalmatchen på hemmaplan i Motala krossade man ÖIS med 4-0 och avancemanget till allsvenskan var ett faktum! Det blev tyvärr bara en säsong i allsvenskan för MAIF delvis pga att “lövet” hade skadefrånvaro en stor del av säsongen. Denna tid tillhör dock än idag höjdpunkten i klubbens historia. Arne var ett litet energiknippe på plan och fick det hedervärda uppdraget att punktmarkera ÖIS landslagsstjärna och fd Italienproffs Gunnar Gren.

Arne-Fransson-Motala-AIF

Efter en mellanlandning och spel i Blomstermåla lade Arne skorna på hyllan i samband med flytten till Lidköping i slutet av 60-talet. Flytten kom till stånd pga en ledig position som slöjdlärare på Rudenschöldskolan, där blev han kvar ända fram till pensioneringen 1995. Många gamla Ruden-elever minns honom säkert som “Trä-Frasse”! Arne gick bort 2011, 79 år gammal.

Hoppas detta kan vara av intresse för idrottshistoriskt intresserade Lidköpingsbor!

Med vänlig hälsning
Rickard Fransson

– – – –

Bilderna är klickbara till större format.

Tidigare artiklar i tråden:
https://lidkopingsnytt.nu/2015/06/02/idrottsmuseet-denna-vecka-stig-elofsson/
https://lidkopingsnytt.nu/2015/06/04/ny-bild-pa-gosslunda-ais/

Lidköpingsny7tt – www.lidkopingsnytt.nu