Gå direkt till Nyheten (Filmskapare får kulturpris)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Filmskapare får kulturpris

Publicerad Tuesday, 09 June 2015, 14:22 av Redaktionen

Filmskaparna Ruben Östlund och Erik Hemmendorff tilldelas Västra Götalandsregionens kulturpris 2015. Prisutdelningen sker i samband med regionfullmäktiges sammanträde idag, 9 juni i Vänersborg.

– Filmen är en konstform som förutsätter ett gott lagarbete. Vi har lyckats utveckla en fantastisk miljö för filmarbete i Västra Götaland, och då är vi extra stolta över att lyfta fram Erik Hemmendorff och Ruben Östlund som tillsammans står bakom något av det mest spännande som produceras i Sverige idag, säger Conny Brännberg, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd

Juryn på filmfestivalen i Cannes har redan konstaterat det: att filmerna från Plattform produktion i Göteborg kastar un certain regard, en särskild blick på det vi kallar vardag. På mikrosekunderna då det vanliga övergår i absurditet och omöjlig återvändsgränd. Producenten Erik Hemmendorff och regissören Ruben Östlund mejslar fram historierna i produktivt samarbete – ett lagarbete som gör dem till de mest egensinniga aktörerna i svensk film och som man nog bör skylla på om svenska folket efter den senaste filmen helt slutar att använda eltandborstar!

Erik Hemmendorff är född 1972 i Stockholm och är utbildad vid Högskolan för film och fotografi i Göteborg. 2002 startade han Plattform produktion tillsammans med Ruben Östlund. Erik Hemmendorff har gjort ett antal kortfilmer och producerat en rad filmer, bland annat De ofrivilliga, Play och Turist (där Östlund regisserat) samt filmen Pangpangbröder.

Ruben Östlund är född 1974 på Styrsö, filmregissör (och numera professor i film på Akademin Valand) bosatt i Göteborg. Fick sitt genombrott med Gitarrmongot (2004). Det stora erkännandet kom med De ofrivilliga (2008) som visades i Cannes i sektionen Un certain regard. Även nästa film Play visades i Cannes, och fick en guldbagge. Senaste filmen Turist, som var det svenska bidraget till Oscarsgalan 2015, fick hela sex baggar och pris i Cannes. Östlund har också fått en guldbjörn i Berlin för bästa kortfilm, ”Händelser vid bank”.

Västra Götalandsregionens kulturpris instiftades 2004 och ska ”lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma.” Prissumman på 100 000 kronor delas ut i samband med regionfullmäktiges möte i Vänersborg