Gå direkt till Nyheten (Folkdans, pop och grodor i Örthagsparken.)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 November 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Folkdans, pop och grodor i Örthagsparken.

Publicerad Friday, 19 June 2015, 20:10 av Tore Sahlström

midsommar1fSveriges kanske största högtid – midsommar firats på många ställen i och runt om Lidköping.
En högtid som sannolikt är vår mest omhuldade helg på hela året. En helg där många av oss ser den som mera svenskt än självaste nationaldagen. Midsommar är för många sommarens höjdpunkt och, midsommarnattens är i folktron en natt fylld av magi och kraft
Iklädd norsk folkbygdedräkt från Kvikne var syskonen Mattis 6 år och Elly Thorsberg 4 år.. Sill, små grodorna, jordgubbstårta och blomsterkransar är några av alla komponenter som ingår i svensk midsommar plus, givetvis, strålande solsken.

Jag kan tänka mig att de flesta har sina förväntningar på midsommar. Samtidigt tror jag att det finess en viss frustation i begreppet midsommar. Hur blir vädret?
– Tusan också- nu har ett lågtrycksbetonat väder med kyla har stationerat sig just denna helg i Västsverige.

midsommar1b_150619

Örthagsparken har vuxit till att de riktigt publikdragande midsommarfesterna i Lidköping

Som ett magiskt trollslag när festligheterna började kom solen med lite sommarvärme.  Hörde på nyheterna att det aldrig har sålts så mycket små partytält som i år – för man måste ju ha känslan att kunna få vara utomhus på årets längsta dag för att, på det vanliga traditionella sättet inta sin sill och”potäter” å sill å gräslök å” knäckebrö” och eventuella nubbar.

Egentligen tycker jag att, vi borde fira midsommar under en längre tid än bara denna helg. Det är ju mitt i sommaren och, naturen är nu som vackrast. Då kanske många slapp en del av hetsen kring denna kravfyllda helg, då det ska vara perfekt väder mat och dryck.

Hur som helst så inföll sig en fridfull midsommarglädje i Örthagsparken.

midsommar1c150619

Som vanligt började midsommargalejet med politikerbandet Politicians spelning med kommunens överhuvud Kjell Hedvall vid trummorna. Det fridfulla blev plötsligt fullt ös ett tag då de gamla popdängorna mullrade utöver Gamla stan. Som brukligt började bandet med den så för dagen lämpliga Creedence Clearwater Revival låten Have you ever seen the rain.

midsommar1a_150619

Därefter intågade Lidköpingsbygdens Folkdansgille under ledning av Gunilla Plesner (lekledare) och Mikael Karlsson (musikansvarig) in i sommarparken med den klädda majstången. Det var den 21: gången Folkdansgillet står som arrangör och, under dessa år har det aldrig kommit något blött uppifrån. Varje midsommar kan man se i Örthagen skuttande små grodyngel som, med sina föräldrar hoppar på rad runt stången. De är lustiga att se på för, dessa hade öron men inga svansar. Kou ack ja.

midsommar1d150619

Det knölade lite med fästet till midsommarstången – men det löste sig.

midsommar1e150619

Solen dök trots allt upp samtidigt som väderleksrapporterna förutspådde något helt annat.  På midsommardagen ligger det som vanligt denna sömniga dag en, dimma av bakrus där huvudvärkstabletterna har en rykande åtgång för att, bota det som midsommaraftonens fester orsakade. Vi som firade lugnt kan på midsommardagen njuta av den stora tystnaden som, infinner sig i alla fall under förmiddagen.

God fortsättning på midsommarhelgen.

Bilderna är klickbara till större format. ©Lidköpingsnytt – www.L-M.nu