Gå direkt till Nyheten (Röda kvarn öppnar: Ungdomsatsning först in
Frukostbio och klassiker inleder)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Röda kvarn öppnar: Ungdomsatsning först in
Frukostbio och klassiker inleder

Publicerad Wednesday, 24 June 2015, 12:18 av Björn Smitterberg

annacarinohman-150624Annacarin Öhman har nu kommit fram till nypremiär på Röda Kvarn. Det är nästan på dagen 17 år efter att biografen stängdes. Fredagen den n3 juli återuppstår Röda Kvarn som biograf igen. Det blir en dag för unga filmare och filmintresserade. Men redan på lördagsmorgonen blir det möjligt att se klassisk film samtidigt som man sitter med frukostbrickan i famnen. Annacarin Öhman formar en återinvigning att minnas.

Just nu pågår återställningen av biografen. Det är den större av de båda biograferna som skall användas. Anledningen är att Folkets Hus – som driver båda biograferna – behöver sin stora scen till de programinslag som inte fanns på 1990-talet och även för att återuppliva teaterscenen i Folkets Hus.

– Filmutbudet är mer varierat nu, och vi har även livesändningar av opereror, baletter och konserter. Dessa behöver vi genomföra i Folkets Hus, men det innebär också att vi får avstå från film på veckosluten. Det behöver vi inte längre. Vi kommer nu att visa film på Röda kvarn och i Folkets Hus, samtidigt som vi kan visa en direktsändning från exempelvis New York-operan, säger Annacarin Öhman.

Fredagen

Första dagen blir alltså fredagen den 3 juli och det sker genom att Studiefrämjandet bjudits in till ett speciellt program där ny teknik för filminspelningar står i fokus. Det är de nya systemkamerorna som gått från att vara de bästa för stillbilder nu erövrar världen för att vara de bästa för video och TV. Nu kommer tekniken i 4K, som innebär att ett kamerahus för cirka 10.000 kronor kan användas för inspelning av breda mått på filmduken, och det sker med synnerligen hög kvalitet. Tekniken har erövrat världen och gjort det möjligt för många att göra film på ett enklare sätt.

– Vi kommer att visa 4K-tekniken, säger Conny Larsson vid Studiefrämjandet.

studiefremj
Conny Larsson och Anders Hasselroth vid Studiefrämjandet deltar i återöppnandet av Röda Kvarn som biograf.

– Vi har ju stor satsning på ungdomar och film. Just nu har vi filmkollo i Götene och om någon vecka skall vi ha filmsatsning i Skara och inte minst på Stora Ekeberg för ungdomarna där.

Conny Larsson och Studiefrämjandet står bakom flera stora filmsatsningar i Skaraborg – bl a är studieförbundet med i skapandet av filmen om Lasse i Berget.

Den här öppningsfredagen kommer Jon Lön och Anders Hasselroth att visa tekniken, filmregissören Markus Carlsson som prisats för sina filmer kommer och berättar om sitt arbete och visar även två av filmerna.

På kvällen visas också “Tomorrowland” – gjord i den nya tekniken. Filmen har tidigare visats på Folkets Hus – men inte i 4K-teknik. 60 kronor kostar hela fredagsäventyret och då ingår även en måltid på krogen The View – en After Beach-buffé.

Lördagen och söndagen

Lördagen den 4 juli och söndagen den 5 juli blir invigningshelgen tillsammans med fredagen före. Det blir ett mycket annorlunda program den här helgen.

– Vi har bjudit in andra filmälskare att ge förslag på klassiska filmer och några har vi på Folkets Hus valt själva.

I sex år, cirka, drevs biografverksamheten på Röda Kvarn under 1990-talet. Den största filmsuccén i de här lokalerna kom 1997 i form av “Titanic”. Den filmen kommer på sen söndagseftermiddag.

Lördagens filmer:
Kl 10: Filmfrukost med Fellinis “Det ljuva livet” – Anita Ekbergs genombrottsfilm från 1960. Frukosten är serverad från 9,30
Kl 15: Kafébio med “The Reader” från 2008 – vald av Lidköpings Filmstudio
Kl 18,30: Invigningsmingel
Kl 19: Förhandsvisning av filmen “Kvinnan i Guld” – som egentligen inte har premiär förrän om en månad! Helen Mirren spelar kvinnan i Wien som blir bestulen på allt i sin bostad av nazister. Många har läst boken, nu kommer filmen extra tidigt till Lidköping.

Söndagens filmer:
Kl 10: Filmfrukost med Stanley Kubricks science-ficton film “Ett Rymdäventyr”. Den gjordes 1969 och utspelar sig 2001. I dag har vi alltså facit.
Kl 14: Banankalas med sommarens stora barnfilm: “Minionerna”. Bananfrossa ingår.
Kl 17,30: Klassikern “Titanic” – den film som hittills dragit störst publik till Röda Kvarn.

Stor satsning

Röda Kvarn har i stort sett allt kvar sedan 1998. Just nu återuppbyggs biljettkiosken – den har sparats och sätts på samma plats som då.

– Biografens tekniska utrustning från den tiden funkar inte, säger Annacarin Öhman. Vi har på olika håll sökt ekonomiskt hjälp – och fått det. En stark motor i arbetet har varit Lidköpings kultur- och fritidschef Lars Svensson, det måste jag påpeka. Han tände på idén omedelbart.

annacarinrodakvarn150624

Omkring 700.000 kronor kostar utrustningen för att visa moderna filmer med den absolut senaste tekniken.

Tanken är att visa film fredagar, lördagar och söndagar i Röda Kvarns stora salong. Dessutom finns salongerna i Folkets Hus kvar. Men det här öppnar för mer direktsändningar men också för scenkonst.

– Folkets Hus stora salong har en bra scen och nu kan vi också börja öppna för teater igen. Det har varit en stor verksamhet tidigare men har fått stå tillbaka.

Annacarin Öhman letar efter samarbetspartner som vill visa sig på scenen – Riksteatern finns men har ändrat karaktär så det inte alltid passar in i Folkets Hus.

Det var 1992 som Röda Kvarn öppnades. Fastigheten och biografen ägs av AB Bostäder. Folkets Hus hyrde och drev biografen, då det på Folkets Hus fanns en enda salong. 1998 sade ekonomin i från. Röda Kvarn stängdes. Därefter har den använts för konferenser och andra evenemang, och främsta hyresgäst har varit utbildningen vid Campus.

– Campus använder lokalerna även i fortsättningen, men vi blir sambos, säger Annacarin Öhman. Det är viktigt. Hyreskostnaden i dag är heller inte så hög som på 1990-talet.

– Dagens teknik innebär att vi kan driva verksamhet i röda Kvarn med färre anställda än tidigare. Och viktigt är även att vi med ny teknik kan visa oerhört mycket mer film. Det gick inte med tekniken på 1990-talet. Utbudet är ju helt annat i dag.

Bilderna är klickbara till större format. ©Lidköpingsnytt – www.lidkopingsnytt.nu

 

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
abpot
Gäst
abpot
24 June, 2015 01:48

-Underbart initiativ. Lycka till med den nyupptagna verksamheten. Hoppas att man själv kan ha råd att få ta del av det cinematiska likväl såsom det teatrala utbudet som i Röda Kvarns lokaler kommer att utspelas…

Agne Gustafsson
Gäst
24 June, 2015 05:29

Annacarin, du är bäst (och Folkets Hus-föreningen inräknad)!!! Snyggt jobbat!