Gå direkt till Nyheten (Res till hela EU med nationellt id-kort)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Res till hela EU med nationellt id-kort

Publicerad Thursday, 25 June 2015, 11:20 av Redaktionen

Från och med 1 juli 2015 är det möjligt för svenska medborgare att resa till EU-länderna utanför Schengenområdet (för närvarande Bulgarien, Cypern, Kroatien, Rumänien, Irland och Storbritannien) med ett svenskt nationellt identitetskort.

Sedan tidigare är det möjligt att resa inom Schengenområdet med ett nationellt id-kort i stället för ett pass men med den här lagändringen blir det nu möjligt att göra det inom hela EU.

 

– Det är positivt att det nu blir möjligt att resa inom hela EU med ett ID-kort. Det förenklar inte minst för svenskar bosatta utomlands och för den som reser mycket, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Den som medför ett nationellt identitetskort är skyldig att, på samma sätt som gäller för pass, överlämna kortet till behörig passkontrollant för kontroll av de biometriska uppgifter som finns lagrade i kortet och låta sig fotograferas för att jämföra bilden med de uppgifter som finns i kortet.