Gå direkt till Nyheten (Nevs utvecklas snabbt – i Kina)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 November 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nevs utvecklas snabbt – i Kina

Publicerad Sunday, 28 June 2015, 10:23 av Redaktionen

National Electric Vehicle Sweden (Nevs) invigde den andra globala produktionsanläggningen och ett bolag för forskning och utveckling i Tianjin den 28 juni.

Fabriken i Tianjin kommer att ha ett fokus på elfordon i första hand för den kinesiska marknaden och ha en årlig produktionskapacitet på 200 000 bilar.

Nevs kommer i och med etableringen i Tianjin att ha två globala produktionsanläggningar och Trollhättefabriken kommer inledningsvis att stödja den kinesiska fabriken med produktionsplanering, utbildning av anställda och med produkter för fordonstillverkning.

Nevs kunde nyligen informera om två strategiska kinesiska partner, staden Tianjin och State Research Information Technology, SRIT.

Nu är två kinesiska samägda bolag registrerade, ett för fordonstillverkning och ett för forskning och utveckling. Parterna utöver Nevs är It-bolaget Teamsun och SRIT. Deras initiala investeringar i de samägda bolagen är till en början 1 miljard respektive 240 miljoner RMB. De tre parterna kommer med sin samlade kompetens kring fordonsindustri och mjukvaror att gemensamt utveckla funktioner och applikationer för uppkopplade bilar.

Samtidigt har Bank of China i ett avtal med Nevs ställt ut en kreditgaranti om 10 miljarder RMB, för att stödja uppbyggnaden av verksamheten i Kina.

Nevs forskning och utveckling kommer att ledas från huvudkontoret i Trollhättan. Och forsknings- och utvecklingscentren i Tianjin och Trollhättan kommer i ett nära samarbete att utveckla framtida fordonsteknik och utveckla bilmodeller anpassade för de kinesiska konsumenternas efterfrågan.

Baserat på den svenska ingenjörskompetensen och mångåriga erfarenheten av fordonsutveckling, kommer forsknings- och utvecklingsbolaget i Tianjin också att kunna arbeta på uppdrag åt andra kinesiska fordonstillverkare och på så sätt skapa industriella synergier med Nevs egna produkter.

– De två bolagsetableringarna i Tianjin kommer att vara ett starkt komplement till våra befintliga resurser i Sverige, och är ett viktigt första steg för Nevs fortsatta utveckling också i Kina, säger Mattias Bergman, vd Nevs.

Staden Tianjins snabbt växande nationella utvecklingsområde THT har en lång historia av fordonsindustri. Det kommer att ge Nevs ett starkt fotfäste på den växande elbilsmarknaden i regionen och hela Kina, samt ge Nevs tillgång till den existerande leverantörsbasen i Tianjin.

Fakta om de kinesiska parterna i de båda kinesiska samägda bolagen:

SRIT är framträdande inom IT-tjänster och ägs av kinesiska Research Development Center of the State Council, samt telekommunikationsjätten China Unicom. Det helägda dotterbolaget BRSIC är den formella delägaren.

Beijing Teamsun Technology Co., Ltd är ett börsnoterat IT-bolag som levererar systemintegration, applikationsutveckling och applikationssupport både i Kina och internationellt. Bolaget grundades 1998 och har sitt huvudkontor i Beijing. Det närstående bolaget Green Investment, helägt av huvudägaren i Teamsun, är den formella delägaren.

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Svenne02
Gäst
Svenne02
28 June, 2015 03:43

Saab är som jag alltid sagt. Dom är odödliga!

RO
Gäst
RO
29 June, 2015 08:27
Svarar  Svenne02

Jo,trots Maud Olofssons försök.Varför köper inte svenska företagare svenska bilar?

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
30 June, 2015 10:40
Svarar  RO

Eller kommunerna? Men det sätter väl EU`s upphandlingsregler stopp för.
Men så är det ju inte för privata företagare. Undra om alla lantbrukare kör svenskt?