Gå direkt till Nyheten (Campus besöker företag – trycket på utbildning ökar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Campus besöker företag – trycket på utbildning ökar

Publicerad Wednesday, 01 July 2015, 14:56 av Björn Smitterberg

veronicapalmborgVeronica Palmberg vid Campus i Lidköping har en tuff tid framöver. Hon skall besöka mängder av företag för att klara ut vilket utbildningsbehov som finns – för egna personalen så väl som för personer man företagen kan komma att behöva.
Veronica Palmborg är kompetensmäklare.

ovebrodin

– Egentligen har vi arbetat tillsammans med företagare länge, ja i flera år. Men nu får det större tyngd dels genom ett samarbete och dels genom att vi får pengar, säger Ove Brodin, som leder verksamheten vid Campus i Lidköping, rektor skulle man kanske kunna kalla det om det vore jämförbart med en vanlig skola.

Vanliga skolor tar emot elever och utbildar dem. Detr är just vad Campus också gör, men här handlar det om vuxna elever och om målinriktad utbildning som bl a företag själva varit med och utformat. Nu tillförs Campus 3,8 miljoner för att under ett par år kontakta företag i Skaraborg.  Motsvarande verksamheter finns i hela Västra Götaland samt i Hallnd, och även i Danmark och Norge. Pengarna kommer delvis från regionen och delvis från EU:s fonder för samverkan mellan olika delar av Europa.

annabolander

Anna Bolander, som är biträdande chef på Campus, säger att projektet har tre huvudbeståndsdelar:
– Att vara kompetensmäklare
– Att analysera behovet av utbildning
– Att genomföra behovsbaserad utbildning

– Det är inte självklart att utbildningarna hamnar i Lidköping. Det kan vara så att det finns ett motsvarande behov exempelvis i Halmstad. Då samverkar vi för att inte köra dubbelt.

Projektet heter Kobra, vilket står för Kompetensbaserad Regional Analys. Vissa huvudinriktningar skall utses i den uppsökande verksamheten.

– Det är inte helt klart men i första hand skall vi nå tillverkande industri, och troligen kommer besöksnäring och handel med. Dessutom ytterligare ett till, säger Veronica Palmborg.

– Det är viktigt att vi arbetar mycket flexibelt och anpassar oss såväl till företagen som till de elever vi ska utbilda.

©Lidköpingsnytt – www.lidkopingsnytt.nu