Gå direkt till Nyheten (Centern vill beskatta soporna som förbränns)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Centern vill beskatta soporna som förbränns

Publicerad Wednesday, 01 July 2015, 07:09 av Redaktionen

kentfolkesson_150323Osorterade sopor som förbränns i Sverige – oavsett om det importeras eller är inhemskt – skall beskattas. Det skulle innebära att lönsamheten att ta emot avfall från utlandet till bl a Värmeverket i Lidköping minskar. Förslaget lämnades av Centerpartiet under Almedalsaktiviteterna.
Arkivbild: Kent Folkesson.

Det var under Centerpartiets dag i Almedalen Annie Lööf presenterade ett omfattande förslag för grön skatteväxling. Detta omfattar en rad förslag om hur det ska bli dyrare att förstöra miljön och billigare att driva företag och anställa.

annie_loof_131128b

Distriktsordförande i Skaraborg och gruppledare för Centerpartiet i Lidköping, Kent Folkesson, lyfter särskilt ett avsnitt i förslaget “Miljö + Tillväxt = Sant” som är av avgörande betydelse för hur vi producerar framtidens energi i Skaraborg, nämligen införandet av skatt på förbränning av osorterat avfall.

– Förslaget är om det går igenom  avgörande för landsbygden och miljön. En skatt på avfallsförbränning skulle gynna jobben och företagandet på landsbygden och stärka svenska skogsägares och bönders konkurrenskraft som energiproducenter, skapa arbetstillfällen och dessutom skulle vi snabbt komma bort från att ytterligare bygga på oss miljöfarlig aska i Lidköping, säger Kent Folkesson.

Förslaget innebär att osorterat avfall som bränns i Sverige får en skatt på sig. Detta har funnits tidigare men var då begränsad till förbränning av hushållsavfall, en skatt som inte gjorde så stor skillnad enligt en utredning. Den nya skatten ska minska miljöpåverkan från miljöfarliga ämnen, minska utsläppen av koldioxid och innefatta både inhemskt och importerat avfall. Den gamla skatten inbringade ungefär 226 miljoner varje år och den nya skatten tros ge lika mycket eller ännu större intäkter.

– Förslaget innebär ökade kostnader för Bl.a Lidköpings Värmeverk och det gör att kommunen kommer tvingas tänka om hur vi ska försörja värmeverket med bränsle till framtidens värmeproduktion. Jag ser bara positivt på att vi kommer behöva ställa om från sopor till biomassa i framtiden.