Gå direkt till Nyheten (Debatt: (M) kvar i politik som man förlorade valet på)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: (M) kvar i politik som man förlorade valet på

Publicerad Wednesday, 08 July 2015, 08:23 av - Inskickat material

debatt-insikon– Moderaterna verkar tyvärr ha fastnat i samma politik som de förlorade valet 2014 på.
Det skriver Monica Gren (S) och Fredrik Olovsson (S) i en debattartikel om arbetslösheten.

Det är välkommet att Moderaterna till sist erkänner att arbetslösheten bland unga och utrikes födda existerar. Det är bara några år sedan Fredrik Reinfeldt helt avfärdade ungdomsarbetslösheten som ”en skapad synvilla”. Vi är också glada över att Moderaterna nu delar vår slutsats att bristande gymnasiekompetens är en grundläggande orsak till problemet.

Men förnyelse kan inte stanna vid ett erkännande av problemen utan det krävs också nya svar. Där verkar Moderaterna tyvärr ha fastnat i samma politik som de förlorade valet 2014 på. Under Almedalsveckan utlovade Anna Kinberg Batra ”Sveriges största samlade satsning” mot ungdomsarbetslösheten men blev det mer av samma gamla politik – ett nytt jobbskatteavdrag fast med annat namn.

När Moderaterna lämnade regeringen efter åtta år var arbetslösheten högre än när de tillträdde. Till och med Moderaternas egen valanysgrupp har konstaterat att de inte hade några svar trovärdiga svar i jobbfrågan. Att då säga sig vilja trycka tillbaka arbetslösheten med mer jobbskatteavdrag är inte trovärdigt.

Förslaget är dessutom obegripligt. Anna Kinberg Batra säger att det nya jobbskatteavdraget är särskilt riktat mot låginkomsttagare trots att det ger mest i avdrag till de som tjänar mer än 30 000 kronor i månaden. De som tjänar minst får nöja sig med 17 kronor i månaden.

Men mest oroande är att Moderaterna inte vet hur de ska ha råd med mer jobbskatteavdrag. Ska det finansieras med färre lärare i skolan? Vill Moderaterna minska antalet barnmorskor i den redan hårt belastade förlossningsvården? Ska pensionärernas skatt höjas? Eller ska det kanske inte finansieras alls? I Moderaternas vårbudget infördes en ny kreativ form av finansiering som kallas ”beräkningstekniska justeringar”, det vill säga rena hittepåpengar.

Nu har Anna Kinberg Batra varit partiledare i snart ett halvår och trots stora ord om ”förnyelse” är det inte mycket som har hänt. Det vore bättre om hon istället för att lägga energi på att hitta på nya namn på jobbskatteavdragen frågar sig hur vi stärker de som står långt från arbetsmarknaden och ser till att Sverige kan konkurrera med kunskap även i framtiden. Det hade varit ett trovärdigt svar i jobbfrågan.

Fredrik Olovsson, ordförande i finansutskottet (S)
Monica Green, socialdemokrat i Finansutskottet 

 

12 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nisse
Gäst
Nisse
8 July, 2015 08:37

Hur många gånger ska ni behöva höra det här: ni är INTE i opposition längre, så det är hög tid att börja regera i linje med de löften ni gav innan valet!!!

erik0000
Gäst
erik0000
8 July, 2015 11:32
Svarar  Nisse

vakna Nisse nu blir det ordning på landet,,

Nisse
Gäst
Nisse
8 July, 2015 01:17
Svarar  erik0000

Tack ska du ha – kan du väcka Monica & Fredrik också, för de verkar leva sitt liv i drömmarnas värld?!?

erik0000
Gäst
erik0000
8 July, 2015 09:00

Ja er analys är fullständigt korrekt,Moderaternas enda tankesätt är att fattig skall förbli fattig och rik skall ha mer,

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
8 July, 2015 11:56

T.o.m Schlingman arbetslinjens skapare har ju dödförklarat den och anser den misslyckad. Själv skulle jag iaf vilja påstå att skattesänkningarna från 30 000 och nedåt var nödvändiga 2006, resten enbart slöseri!

rödgrönrebell
Gäst
rödgrönrebell
8 July, 2015 03:09

Nu är jag i och för sig den första att hålla med om att Moderaternas politik är skadlig och har slitit itu Sverige på ett sätt som kommer ta decennier att reparera (i vissa enskilda sakfrågor har de säkert åstadkommit en del vettigt också), men det hedrar dem ändå att de står fast vid sina åsikter och principer i alla fall på något område. På andra områden, inget nämnt inget glömt, är de samma principlösa kappvändare som de flesta partier.

Peter Reinhardt
Gäst
Peter Reinhardt
8 July, 2015 05:40

Lite lustigt att höra Green och Olovsson ondgöra sig över Kinberg Batra med att “det är inte mycket som hänt”. Nej, hur skulle det kunna göra det? Det är ju ni som är i majoritet iom DÖ. (Kan detta vara ett utspel från sosseriet med senaste opinionsundersökningar som bakgrund? Det har ju gått sådär i de mätningarna för S)

Nej, nu är det dags att ni istället börjar regera landet efter det ni sökt mandat för. Kunde ju vara intressant som omväxling till alla svikna vallöften.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
8 July, 2015 09:35

Enbart vad det gäller budget Peter, det vet du.
Vad tycker du om arbetslinjen nu Peter när t.o.m dess skapare dömer ut den som misslyckad? Vore väldigt intressant att höra.

Peter Reinhardt
Gäst
Peter Reinhardt
9 July, 2015 07:58

Då det gäller FAS 3 så känner du min inställning sedan tidigare.
Gör om, gör rätt. Den är ett stort misslyckande och skulle varit skrotad i sin nuvarande form för länge sedan. Undrar vad nuvarande regering gör åt det?

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
9 July, 2015 05:10

Nu är ju inte den sk arbetslinjen bara fas3.

Peter Reinhardt
Gäst
Peter Reinhardt
9 July, 2015 07:12

Att göra Schlingman till ensam skapare av hela arbetslinjen är att göra det alldeles för lätt för sig. Det är ungefär som att påstå att alla V:s riksdagsledamöter utnyttjar möjligheten att gå från barnledighet för att gå över i tjänst över sommaruppehållet för att uppbära riksdagsarvode. Så är det naturligtvis inte.

Jag vet att arbetslinjen innehåller mer än FAS 3, men det är ju den du brukar vilja föra på tal. För övrigt tror jag att spåret är rätt, vilket du uppenbart själv också kommit fram till. Hur den skall utformas i sin helhet med gränser, det är inte jag kapabel till att bedöma. Men att det skall löna sig att arbeta, det är en viktig grundtanke för hela samhället!

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
10 July, 2015 08:28

Det lönar sig alltid att arbeta.
Schlingman omnämns ständigt som arkitekten bakom arbetslinjen.