Gå direkt till Nyheten (Debatt: Vår politik gör skillnad!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Vår politik gör skillnad!

Publicerad Friday, 24 July 2015, 08:23 av Insändare

debatt-insikon– 5.000 fler sommarjobb. Det visar att politik kan göra skillnad, skriver socialdemokratiska riksdagsledamoten Monica Green, Skövde, i en debattartikel.

Politik gör skillnad för Sveriges unga – i år blir det fler sommarjobb i våra kommuner. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) visar att det 2015 kommer finnas minst 85 000 sommarjobb, vilket är fem tusen fler jämfört med förra året. Under sommaren kommer 5000 fler unga få möjligheten att arbeta, få inkomst och göra rätt för sig. Det är en tydlig skillnad.  Med rödgröna majoriteter runt om i landet går utvecklingen åt rätt håll – vi får fler sommarjobb och fler möjligheter för unga att kom in i arbetslivet. Det är en kollektiv vinst för hela samhället, samtidigt som det tar tillvara ungas drivkraft.

För att klara jobben behöver Sverige ett starkt näringsliv och fler nya företag. Två av tre nya jobb skapas i nystartade företag. Därför ska vi förbättra förutsättningar för nya idéer och nya företag att starta och växa.

Sedan 2006 har Sverige rasat från tredje till tionde plats i World Economic Forums rankning över länder med störst internationell konkurrenskraft. Arbetslösheten har bitit sig fast på höga nivåer – samtidigt som det finns ett rekryteringsgap på arbetsmarknaden där arbetsgivare inte hittar den kompetens de söker; var femte rekryteringsförsök misslyckas. Åtta år av försummad konkurrenskraft, skattesänkningar och låglönejobb har haft en förödande påverkan på Sverige.

Nu krävs investeringar i jobb och kunskap. Därför gör vi en näringspolitisk offensiv. I paketet finns satsningar inom tre områden: stärkt kapitaltillgång för nya och växande företag; ett innovationsråd för samverkan och utveckling under ledning av statsministern; samt en ny svensk exportoffensiv tillsammans med näringslivet. Matchningsproblemen vid rekryteringar möts med investeringar i skola och högre utbildning.

Det gäller att ta tillvara Västra Götalands och Skaraborgs möjligheter både i industrin, livsmedelsproduktion och besöksnäring. Vi lockar turister och kan göra mer för att få dem att stanna några dagar till dels för att vi har mycket at bjuda på men också för att det är bra för företagen och jobben.

Socialdemokraterna har satt ett mål som är viktigare än alla andra: Till år 2020 ska Sverige öka antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin så mycket att vi når lägst arbetslöshet i EU. Då måste fler företag starta och nya jobb skapas. Vi socialdemokrater har antagit Sveriges nya jobbagenda med tre övergripande riktlinjer för framtidens jobb: aktiv näringspolitik för fler och växande företag; framtidsinvesteringar i bostäder, infrastruktur och klimat; kompetens och matchning för att rusta alla att ta de jobb som växer fram.

Monica Green
Riksdagsledamot, socialdemokrat i finansutskottet

Lidköpingsnytt – www.lidkopingsnytt.nu Debattinlägg: redaktion@lidköpingsnytt.nu