Gå direkt till Nyheten (Olle Cox föreläste om ”det farliga nätet”)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Olle Cox föreläste om ”det farliga nätet”

Publicerad Wednesday, 23 September 2015, 20:03 av - Inskickat material

På måndagskvällen besökte Olle Cox Lidköpings E – sportcenter och föreläste om ett schysstare klimat på internet och vuxenvärldens ansvar i detta. 

Ett trettiotal föräldrar, lärare och andra vetgiriga fick följa med på en ”resa” i hur teknik ofta utpekas som orsaken till att unga människor behandlar varandra illa och hur vuxenvärlden i hemmet och i skolan ofta försöker lösa detta problem genom att ”ta bort” eller förbjuda användningen av tekniken.

Olle Cox som kommer från stiftelsen Friends, en organisation som arbetar mot mobbing, menar att detta knappast är lösningen och att det aldrig kan vara tekniken som mobbare eller kränker. Detta klarar vi människor alldeles utmärkt på egen hand. Besökarna fick även ta del av statistik som visar hur barn och ungdomar uppfattar stödet och förståelsen från vuxenvärlden då de utsätts för kränkningar på internet. Det visar sig att de ofta inte tror att vuxenvärlden förstår. De känner även en rädsla för att vuxenvärlden ska lösa problemet genom att ta ifrån dem tillgängligheten till tekniken, ett antagande som är väl grundat då detta är den vanligaste reaktionen från vuxenvärlden.

På frågan om vad han tycker att ungdomarna ska tänka på när de använder internet svarar Olle Cox ”inte så mycket än det man alltid bör tänka på i relationen mellan varandra”. Däremot menar han att vuxenvärlden måste ta ett ökat ansvar för att intressera sig för vad deras barn och ungdomar gör framför datorn och på internet, vilka sidor de besöker, vilka spel de spelar och så vidare.

Det visar sig att föräldrar och andra vuxna sällan vet speciellt mycket om vilka spel som spelas eller vilka sidor som besöks på internet eller ens vad dessa kan handla om. Olle Cox menar emellertid att vuxna inte ska känna skamkänsla för detta utan snarare känna nyfikenhet inför dessa och om de inte förstår vad barn och ungdomar pratar om att försöka ställa frågor eller söka svaren på internet där det finns en uppsjö med bra länkar till information så snart man söker på de ”obegripliga” orden och uttrycken.

Jenni Amandusson