Gå direkt till Nyheten (Bernt Blomgren kåserar och funderar över snö och politiska partier)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bernt Blomgren kåserar och funderar över snö och politiska partier

Publicerad Wednesday, 23 December 2015, 10:56 av Redaktionen

ajax-70tal-berntblSådan här jul med snö kommer det inte att bli i år som bilden från 1978 och Ekholmsgården i kvarteret Ajax, sydvästra hörnet Repslagaregatan/Källargatan, där Vänermuseet har en museilägenhet där skolklasser kan få se och uppleva hur man hade det förr.

Med ”förr” avses ju ofta början av 1900-talet och i dessa kvarter bodde ju då främst människor ur arbetarklassen. Min egen farmor har berättat om de knappa omständigheter de levde – nio personer i ett rum och kök med en familjeförsörjare, fadern som var murare och arbetslös under den kallare delen av året. Hon växte upp i början av 1900-talet i ”Kasern” , ett tvåvånings hyreshus byggt ursprungligen för tändsticksarbetare och som låg i kvarteret intill Ajax – på Vallgatan.

ajax-70tal-berntbl

Men faktum är att de här gårdslängorna med sina små enkla lägenheter på ett rum och kök och dass på gården, beboddes åtminstone fram till början av 1950-talet (kanske 1960-talet).

En klasskamrat till mig i småskolan bodde här. När hans pappa dog hade mamman inte råd att bo kvar utan de fick flytta till huset som låg i sydvästra hörnet Vallgatan/Götgatan till ett vindsrum (!) där maten fick lagas på ett spritkök.

Det är några och sextio år sedan bara.

Det finns anledning att så här i Juletid att fundera på vart Sverige är på väg, när man officiellt erkänner att fattigdomen är på väg tillbaka. Några hundratusen (!) barn beräknas växa upp i fattigdom och till detta skall läggas föräldrarna. Det är ju inte barnen som är fattiga; så uppemot 600.000 människor kan man nog räkna som fattiga i Sverige.

En gång i tiden fanns ett politiskt parti som tog som uppgift att avskaffa den svenska fattigdomen – och lyckades under några tiotal år med detta. Och slog Världen med häpnad.

Vart tog det partiet vägen ???

Visserligen pratas det mycket om ”alla människors lika värde”, men det verkar vara mer i teorin, ungefär som i religionerna, och inte i praktiken. Även om Julen är undrens tid, bör nämnda ”parti” inte förlita sig på detta, för då är risken stor, som de gamla stenhårda marxisterna sa, att man blir överkörd av historiens lokomotiv.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
misterT
Gäst
misterT
23 December, 2015 03:33

Jag minns dessa kvarter mycket väl eftersom jag gick med posten i detta område under några år i slutet av 50-talet.