Gå direkt till Nyheten (Gustav Larsed ger “Yarden” en fyra)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Gustav Larsed ger “Yarden” en fyra

Publicerad Monday, 14 March 2016, 12:41 av Redaktionen

film-a-Öppningsfilm i senaste upplagan av Göteborgs Filmfestival var den svenska filmen ”Yarden” av regissören Måns Månsson. Han har tidigare gjort filmer som dokumentären ”H:r Landshövding” samt den väldig speciella ”Hassel – Privatspanarna” som skiljer sig nåt ofantligt från de tidigare Hassel-filmerna.
Hans senaste film ”Yarden” hade som sagt smygpremiär på Göteborgs Filmfestival och nu – en dryg månad senare – är det alltså dags för ett mer utbrett biosläpp, bland annat på Folkets Hus och Röda Kvarn i Lidköping.

film-b-

Vår huvudperson – som vi aldrig får veta namnet på – är en misslyckad författare och poet som till slut tvingas ge upp sin dröm och istället söka ett ”riktigt” arbete. Det dröjer inte särskilt länge innan han får jobb på ett ställe som kallas Yarden, som är ett slags mellanlager för splitter nya bilar som anländer till Sverige.

Under ett möte rapporterar ledningen att antalet skador och stölder har ökat på området och därför upprättar man ett bonussystem där man får en ansenlig summa pengar om man kan hjälpa till att sätta dit de skyldiga.

Några dagar senare blir han ögonvittne till en stöld av airbags utförd av en kollega och ställs därför inför det svåra valet om han ska berätta för ledningen eller inte. Han skulle få pengar som han är i desperat behov av men samtidigt göra sig väldigt impopulär på arbetsplatsen.

Jag kan säga att det här absolut inte är en film för alla. Det långsamma berättandet och den subtila och kolsvarta humorn kan säkert av en del uppfattas som pretentiöst och tråkigt, men personligen hör jag till de som uppskattar just de delarna med filmen. Måns Månsson lyckas med små medel få ett djup i filmen som på ytan är ganska grå och intetsägande. Naturligtvis hjälper det också till att skådespelarna levererar övertygande rollprestationer som alla känns lika äkta.

Som sagt, det finns en risk att du kommer hata den här filmen, men samtidigt en chans att du kommer älska Måns Månssons filmstil, så det kanske är värt ett biobesök ändå?

Betyg 4/5
betygfyrany

Regi: Måns Månsson
Medverkande: Anders Mossling, Axel Roos, Mahdi Mahdi Saleh m.fl.
Speltid: 1 tim, 18 min

Stillbilder från Triart.