Gå direkt till Nyheten (Släkten är bäst på lördag – Släktforskardag på Vänermuseet)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Släkten är bäst på lördag – Släktforskardag på Vänermuseet

Publicerad Monday, 14 March 2016, 12:32 av Björn Smitterberg

klassfoto_160314Alla människor är släkt med varandra på något sätt. Det finns chans att hitta gemensamma nämnare i släkter som är ganska nya – men om man vill gå tillbaka i tiden så är släktforskning något man får ta till sig. På lördag är det årets stors släktforskardag på Vänermuseet. Hit kommer släktforskare men även en rad källor och arkiv som är bra att använda. En specialitet på årets släktforskardag: Skolfoto!

Allt fler tar reda på sina förfäder genom att forska. Det är inte lätt – och därför finns släktforskarföreningen naturligtvis på plats i den mässa som arrangeras på Vänermuseet.

slektforskare160314
Tre släktforskare redo att hjälpa besökare. Från väånster är det Kaj Dahlquist, Lasse Sjöström och Annki Lindblad.

Förutom släktforskarföreningen finns landsarkivet, soldatarkiv, krigsarkiv, kommunarkiv, Skaraborgs Föreningsarkiv och många andra med. Studieförbundet Vuxenskolan deltar och erbjuder kurser. En nyhet i släktforskningen är det här med DNA. Det kan komma att förändra släktforskarnas arbete betydligt – men svårigheten är förstås att skaffa DNA från förfäder.

bengtthiger_nicgille_160314
Nicolai gille medverkar, bl a med klassfoto som letats fram i kommunens arkiv. Bengt Thiger berättar att gillet gjort i ordning klassfoto på de första niondeklassarna i Lidköping. Det handlar om 1962 och 1963, Rudenschöldskolan, De la Gardie och Fredriksdalsskolan.

katarinamohren_160314
Katarina Mohrén har numera hand om kommunens arkiv – som är en stor källa för den som  vill forska om Lidköping. Katarina Mohrén har tidigare varit på Vänermuseet och fortsätter att vara som spindel i nätet på släktforskardagarna – nu för sjätte året (minst).

Vänermuseet lördag med start klockan 11.