Gå direkt till Nyheten (Vecka med säkerhetskontroller i trafiken)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vecka med säkerhetskontroller i trafiken

Publicerad Monday, 14 March 2016, 09:56 av - Inskickat material

Alltför många glömmer att använda bältet.

Vid NTFs senaste mätning använde 94 procent bilbälte i framsätet. Andelen är stor, men ungefär en tredjedel av de som dog i fjol i trafikolyckor saknade bälte – flera av dem hade sannolikt överlevt om de använt bälte. I baksätet är bältesanvändningen lägre och i lastbilar och bussar ännu lägre.

Andelen bältesanvändare varierar mellan 88 och 98 procent, beroende på län. Användningen är dock högre bland kvinnor än män generellt. Andelen bältesanvändare är lägre i baksätet än i framsätet. Enligt Trafikverket sitter cirka 15 procent obältade. Bland lastbils‐ och busschaufförer samt busspassagerare är andelen ännu lägre.

Sedan många år är det lag på att använda bälte om det finns monterat i fordonet; både i bilen, lastbilen och bussen.

Under denna vecka, 14 – 20 mars, pågår en av polisens insatsveckor med fokus på bälte, hjälm och skyddsanordning. Det innebär att polisen fokuserar extra på användningen av skyddsanordningar i sitt dagliga arbete ute i trafiken.

‐ Bältet är fortfarande den allra viktigaste säkerhetsdetaljen i våra fordon. Genom riktade kontroller gör vi det vi kan för att komma ett steg närmare Nollvisionen genom att få alla att sätta på sig bältet – även i lastbilen och bussen, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg, Polismyndigheten.

Lastbilar och bussar är stora och tunga och därmed ofta säkrare än bilar, men även tunga fordon drabbas av trafikolyckor, ofta genom att åka av vägen och välta – då är bältet livsviktigt. Skadorna på en busspassagerare som inte sitter bältad kan bli mycket allvarlig i en olycka, genom att man kastas runt i bussen. Med bältets hjälp sitter man kvar på sin plats och risken för skador minskar avsevärt.

‐ Vi måste få alla att använda bälte, även de i baksätet och de som åker buss. Ingen ska behöva sätta livet till för att man slarvat med bältet, säger Marie Nordén, generalsekreterare, NTF.

Det är lag på att alla som åker bil och buss ska använda bälte. Föraren ansvarar för att passagerare som är under 15 år använder bilbälte eller annan skyddsanordning. Böter för att inte använda bälte är 1.500 kr. Om du som förare inte ser till så att minderårig sitter säkert i fordonet är böterna 2.500 kr.