Bibliotekarier i Lidköping och Vara värdar för Bibliotopia
Publicerad torsdag, 17 mars 2016, 11:50 av Björn SmitterbergBibliotopia är namnet på en konferens som vandrar runt bland arrangerande bibliotek. Efter att tidigare ha varit i Falköping och Skövde blir det i år i Lidköping. Nu är slutplaneringen i full gång.
– Men det är en speciell form av konferens – en stafettkonferens. Det är alltid två som leder det hela. Första året var det Falköping och Skövde, andra året Skövde och Lidköping, i år blir det Lidköping och Vara och sedan får vi se vilken partner Vara väljer nästa år, säger Tobias Bengtsson, bibliotekschef för kommunens folkbibliotek i Lidköping.
Bakom arrangemanget finns också regionens kulturnämnd – Kultur i Väst – som bidrar bl a med pengar, åtminstone till 2019.
– Från början var det ett sätt att skapa en verksamhet utanför Göteborgsområdet, och Skaraborg var ett lämpligt område, säger Kerstin Wockartz från Kultur i Väst.
– Nu har det hela vuxit och det kommer deltagare från hela västra Sverige – ja, egentligen från hela Sverige. Vi lyfter fram speciella frågor varje år.
Temat i år handlar om att ta emot alla de personer som kommer till Sverige utan att ha svenska som modersmål, och bidra till att de kommer in i svenska samhället.
– Vi vet att bland det första en nyanländ gör är att gå till biblioteken, säger Tobias Bengtsson.
Konferensen får cirka 230 deltagare. anmälningstiden har nästan gått ut och stolarna i konferenslokalen – i Folkets Hus – börjar sina.
I dag planeras detaljer i Bibliotopia. Från vänster Iréne Ejdestig, bibliotekarie i Lidköping, Birgitta Nilsson-Hansson, Vara bibliotek, Tobias Bengtsson, Lidköping, och Kerstin Wockartz från Kultur i Väst.
Programmet är omfattande – och det kommer att ledas av Katti Hofflin som är bibliotekschef i Stockholm och brukar leda Bibliotopia-konfernserna. I år får hon introducera bl a Erik Fichtelius, tidigare journalist men numer statlig utredare om samordning av biblioteksverksamheter. Från Tyskland kommer Bettina Scheurer, projektledare för Kölns Stadsbibliotek.
Underhållning blir det bl a av Emil Jenssen, estradpoeten. Men mycket av intresset riktar sig till Behrang Miri. Det är mannen som fick den litterära världen att skaka om debatten om Tintin och hur figurerna i de böckerna beskrivs. Han är alltså debattör men också en rolig talare att lyssna till.
13 april genomförs konferensen – men allmänheten får snällt stanna utanför.
– Vi får helt enkelt inte plats med fler, säger Iréne Ejdestig, som är bibliotekarie och arbetar med projektet i Lidköping.