Gå direkt till Nyheten (ID-kapningar kriminaliseras)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

ID-kapningar kriminaliseras

Publicerad Friday, 18 March 2016, 08:57 av Redaktionen
regeringen-ikonAtt kapa någons identitet ska vara brottsligt. Därför föreslår regeringen i en proposition att olovlig identitetsanvändning införs som ett nytt brott i brottsbalken.

I dagens öppna samhälle finns det stora möjligheter att skaffa sig information om andra personer. Det är enkelt att få fram uppgifter om någon annans identitet, adress och ekonomiska förhållanden. Därmed har det också blivit lättare att utge sig för att vara någon annan och använda hans eller hennes identitet i olika sammanhang.
I dag finns det inte någon straffbestämmelse som direkt skyddar den som får sin identitet utnyttjad. Oavsett om det sker i vinstsyfte (bedrägeri) eller i trakasserande syfte så står den person som får sin identitet utnyttjad i regel utan straffrättsligt skydd. Regeringen föreslår därför att ett nytt brott införs i brottsbalken: olovlig identitetsanvändning. Det nya straffet ska motverka missbruk av identitetsuppgifter och skydda den vars integritet kränks på detta sätt.
– Att ta över en annans identitet ska vara straffbart. Personer ska också kunna dömas för olaga förföljelse om de genom id-kapning upprepade gånger kränker någon annans integritet, fortsätter Morgan Johansson i ett pressmeddelande.
5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer