Gå direkt till Nyheten (“Olagligt för kommun att bestämma ålder på ensamkommande”)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

“Olagligt för kommun att bestämma ålder på ensamkommande”

Publicerad Friday, 18 March 2016, 11:17 av Björn Smitterberg

– Det är inte tillåtet för Lidköpings kommun att genomföra egna åldersbestämningar på ensamkommande flyktingar för att kontrollera om de är över eller under 18 år.

Det skriver tjänstemän vid Lidköpings kommun i ett yttrande till kommunledningen. Bakgrunden är att sverigedemokraerna i Lidköping föreslagit att kommunen skall göra åldersbestämningar i syfte att minska kostnasderna för ensamkommande – då i tron att flera av dem i själva verket är över 18 år.

Av yttrandet från tjänstemännen framgår att det bara är Migrationsverket som får göra sådana bestämningar. Sverigedemokraterna har hänvisat till ett yttrande som tolkas som att det är tillåtet för kommunala åldersbestämningar. Det är enligt yttrandet en missuppfattning.

Bakgrunden är i stället följande: När en ensamkommande anländer tillfrågas denne om sin ålder. Denna ålder skrivs in i handlingarna.

Migrationsverket kan sedan komma att ändra denna åldersbestämning av olika skäl. Om det görs en sådan förändring är det upp till kommuner att själva avgöra vilken ålder som ska användas – den först uppgivna eller den som Migrationsverket senare kommit fram till.

Nästa vecka kommer kommunstyrelsens arbetsutskott att ta upp ärendet om motionen från Sverigedemokraterna. Tjänstemännen föreslår avslag.

12 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
sole
Gäst
sole
18 March, 2016 03:50

Så förbaskat naivt och blåögt av migrationsverket ja dvs Sverige att inte åldersbestämna jag blir så uppretad att jag kokar. Kan inte tro att det är “barn” som det tydligen kallas under 18 år, som ofredar våra döttrar på badhus och andra ställen.

Redaktören
Gäst
Redaktören
18 March, 2016 05:28
Svarar  sole

Läste du hela artikeln? Det står ju att man gör en kontroll och ändrar om det behövs.

sole
Gäst
sole
18 March, 2016 06:40
Svarar  Redaktören

Ja det gjorde jag och jag kan inte föreställa mig att de ändringarna är särskilt många då migrationsverket har hög belastning:)

misterT
Gäst
misterT
18 March, 2016 05:50

Ändra lagen. FORT!

Redaktören
Gäst
Redaktören
18 March, 2016 06:02

Redaktören har gjort ett fel med ett inlägg där ett onödigt uttryck användes. Inlägget har tagits bort. Ber om, ursäkt – det borde jag ha sett från början men ibland är lite snurrigt. Tack för påpekandet – det blir en läxa för redaktören.

StigStefan
Gäst
StigStefan
19 March, 2016 03:51

Vissa stör sig på våran Fana, nationalsång med mera men inte vårat bidragssystem! Konstigt..

CuJo
Gäst
CuJo
19 March, 2016 01:56
Svarar  StigStefan

Landets symbol heter flagga.

bigbang
Gäst
bigbang
30 March, 2016 12:09
Svarar  StigStefan

Kan nog gissa att det inte är främmande även för dig att få bidrag? Rätta mig ifall jag har fel!