Gå direkt till Nyheten (Gustav Larsed om nya Superman-filmen: Medelbetyg)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Gustav Larsed om nya Superman-filmen: Medelbetyg

Publicerad Monday, 28 March 2016, 06:26 av Redaktionen

bvs2”Batman v Superman: Dawn of Justice” har precis haft svensk biopremiär, bland annat på Folkets Hus och Röda Kvarn i Lidköping. Gustav Larsed har sett filmen och betygsätter den här.

För några år sedan regisserade Zach Snyder Superman-filmen ”Man of Steel” och nu är han tillbaka med uppföljaren, som i titeln – ”Batman v Superman: Dawn of Justice” – avslöjar en viss annan hjältes medverkan. Faktum är att trots att det gjort åtskilliga filmer om både Batman och Superman så är detta första gången någonsin där de florerar i samma film. Sista delen av filmens titel påvisar även att detta är lite av en smygstart på de kommande Justice League-filmerna vars första installation har premiär i november nästa år.

bvs1

Trots händelserna i Metropolis där Superman, i sin kamp mot den onde General Zod, raserade stora delar av staden som i sin tur dödade tusentals människor så hyser majoriteten av befolkningen fortfarande en stor tilltro gentemot honom. Det finns dock undantag naturligtvis och några av dem är Bruce Wayne, även känd som Batman, samt Lex Luthor. Deras anledningar skiljer sig däremot åt. Lex ser Superman som en käpp i hjulet på vägen mot världsherravälde medan Bruce Wayne genuint är orolig för mänskligheten då Superman lätt skulle kunna utplåna hela jorden om han bara ville.

Omständigheter gör dock att de båda hjältarna måste enas för att försöka bekämpa Lex Luthors storhetsvansinne. De får även oväntad hjälp från en tredje hjälte i form av Wonder Woman.

Om inte annat så brukar åtminstone Zach Snyder leverera på det visuella planet i sina filmer och trots att ”Batman v Superman: Dawn of Justice” har blivit mer eller mindre bespottad på grund av att den är så tyngd av datoranimerade effekter så tycker jag att det, åtminstone mestadels, är väldigt snygga sådana som fungerar riktigt bra. Vi lägger därför det till de positiva sakerna med filmen. En annan sak som utan tvekan hamnar där är Ben Afflecks gestaltning av Batman. Han har ju tagit över capen nu efter Christian Bale och trots att Bale gjorde ett fantastiskt jobb som Batman/Bruce Wayne i tre filmer så kan det nog faktiskt vara så mantlar Affleck rollen minst lika bra, om inte bättre till och med. En annan positiv sak med filmen är den tredje supercoola hjälten Wonder Woman som spelas av Gal Gadot. Både hon och Ben Affleck överglänser Henry Cavills Superman, som i och för sig är något blek i den här filmen.

I högen med negativa saker kan vi lägga det faktum att filmen är ganska rörig och den största anledningen till det är förberedelserna inför Justice League-filmerna som känns lite intvingade. Filmen är även ganska spretig rent kvalitetsmässigt. Emellanåt är den riktigt bra, men så har den även ett antal scener som är på gränsen till dåliga. En sista grej som tyvärr hamnar i den negativa högen är Jesse Eisenbergs insats som Lex Luthor som inte är direkt dålig men däremot alldeles för överspelad och som mer påminner om Jokern.

Om vi lägger ihop alla toppar och dalar så får vi ändå en helt ok och framförallt underhållande film. En mild rekommendation med andra ord.

Betyg  3/5
betyg3tre

Regi: Zach Snyder
Medverkande: Henry Cavill, Ben Affleck, Gal Gadot m.fl.
Speltid: 2 tim, 31 min