Gå direkt till Nyheten (Skytte – en sport med historia för alla samhällsklasser)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 27 april 2025

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skytte – en sport med historia för alla samhällsklasser

Publicerad onsdag, 30 mars 2016, 08:48 av - Inskickat material

Skyttar i Lidköpings historia –riksdagsmän, borgmästare, företagare och vanligt folk är ämnet för Alf Johanssons nästa berättarkväll som Skaraborgs Föreningsarkiv arrangerar på Biblioteksscenen i Lidköping.
Lidköpings skytteförening är den äldsta idrottsföreningen i staden. Den bildades 1861 och fyller i år 155 år!

Under åren har många Lidköpingsbor varit medlemmar i föreningen, medlemmar som har gjort avtryck i stadens historia och haft betydelse för stadens utveckling.
Några av de första var rektorn Wilhelm Nilsson, borgmästaren Carl Wennérus och bryggaren Jonas Sandwall, som alla var företagsamma män under 1800-talets senare hälft. De var med och bildade skytteföreningen och blev alla riksdagsmän.
I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet fanns det medlemmar som disponenterna/
direktörerna Wilhelm Lundmarker, Haldan Nilson-Dag och John Hedin, borgmästaren och riksdagsmannen Erland von Hofsten, stadsingenjören och disponenten Johan Axel Ekwall och förstås kruthandlaren Carl Johan Fredrik Högberg.

John Hedin flyttade 1897 till Lidköping och Lidköpings Mekaniska Verkstad, LMW. Avgörande för valet av arbetsplats blev, att skjutbanan låg nära arbetsplatsen. Han blev föreningens ordförande under ett tiotal år och hans namn lever i hög grad kvar ännu idag. Han har en plats i staden uppkallad efter sig och hans fond delar årligen ut bidrag och stipendier till föreningar och studerande i staden.

Men också ”vanligt folk” har varit medlemmar i föreningen. Ur dokumenten från jubileumsåret 1911 kan man bland annat utläsa, att 111 arbetare, 96 skolungdomar/studerande och 63 handelsbiträden m m fanns bland de då 362 medlemmarna i föreningen. John Hedin hade 31 av sina arbetare från LMW som skyttekamrater just det året.

Självklart har det funnits skyttar från flera generationer inom samma familj som medlemmar i föreningen. Rektor Wilhelm Nilsson, bryggeridirektören Haldan Nilson-Dag och likaledes Wilhelm Nilson-Dag är ett sådant exempel. Andra exempel är pälshandlarfamiljen Edvard, Einar, Birger, Eivind och Torbjörn Vold, kaffehandlarfamiljen Erik, Rune och Claes Berggren, familjen med handlaren August Rydqvist, hans söner Eskil, Sven och Cegol och sonson Ingvar liksom familjen med byggnadssnickaren Albin Johansson, porslinsmålaren Henning Johansson och studeranden Alf Johansson.

Och det är den sistnämnde som kommer att berätta en del om dessa skyttar i Lidköpings historia på biblioteksscenen tisdagen den 5 april klockan 18.30