Gå direkt till Nyheten (Tomas Forsner hyllades efter 15 år som andlig ledare
Sittplatserna i S:t Nicolai räckte inte)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tomas Forsner hyllades efter 15 år som andlig ledare
Sittplatserna i S:t Nicolai räckte inte

Publicerad Sunday, 03 April 2016, 13:55 av Björn Smitterberg

tomasforsner-lop-160403Det blev på flera sätt en gudstjänst att minnas på söndagen, när Tomas Forsner avtackades efter 15 år som kyrkoherde, andlig ledare, arbetsledare och allt vad det innebär att vara församlingens chef, och även kontraktsprost. Kyrkan var fullsatt, flera fick stå. En stor del av gudstjänsten utgjordes av musik av församlingens musiker och körer – något som ligger Tomas Forsner varmt om hjärtat.
ikon-bildreportage.

Och när han under gudstjänstens av slutning fick höra körerna sjunga “Halleluja” ur Händels Messias – då kom tårarna. Och det var nog inte bara hos Tomas Forsner, det var ett fantastiskt framförande – en unik musikupplevelse.

tomasforsner-g-160403
Mycket sång var det – och den tredje versen sjöngs två gånger. Den handlar nämligen om Tomas.

Temat för dagen var, som i alla kyrkor, att Gud hjälper alla och förtröttas inte i det arbetet.

tomasforsner-d-160403

Tomas Forsner höll – som vanligt – en intressant, lärorik och spännande predikan. Han har i sina predikningar ofta återkommit till dagens situation genom kopplingar till bibelns berättelser. Att tema i dag var Tomas – det var välfunnet.

– Tomas tvivlaren var ifrågasättande, undersökande men också den som beredvilligt berättade om sin tro efter att ha prövat den med alla sina sinnen, sa Tomas Forsner när han för sista gången predikade från talarstolen. Här kunde Tomas Forsner böja sig lite åt sidan och peka på att Tomas Tvivlaren faktiskt är symboliskt avbildad på predikstolen i S:t Nicolai – på bilden högst upp finns Tomas alldeles under Tomas Forsners högra hand.

nicolaikyrkan160403

– Många människor är i dag som Tomas ifrågasättande, men säger att man har en egen tro och åskådning. Och med det lämnar man kyrkorna.
I stället borde man komma till kyrkan och pröva sin tro.
– De som kommer till kyrkan är de modiga.

tomasforsner-a-160403

Tomas Forsner prisade sin tid i Lidköping – en stad han tänker bo kvar i. Han berättade om färgerna i kyrkan som påminner om paradiset och om alla människor han mött här.

Kön var lång när Tomas Forsner efter gudstjänsten mötte alla hundratals kyrkobesökare på väg ut – 140 av dem fortsatte till Nicolaigården där en lunch med avtackning väntade.

Tomas Forsner är som Tomas Tvivlaren snickare – hittills på fritiden.

tomasforsner-jahnbom160403
Rune Janbom uppvaktade för kyrkorådets räkning med en personlig gåva som skall användas för att utveckla detta fritidsintresse. Alla andra bidrar i stor utsträckning med minnesgåvor till kyrkornas sociala arbete i Lidköping.

tomasforsner-f160403

Det var – för att använd bildspråk – en högmässa på flera plan. Alla församlingens präster och diakoner deltog i mässan och kommunion skedde även på läktarna förutom ett par platser i kyrkan.

Från och med nu heter Lidköpings kyrkoherde Karin Enerbäck. Installationen sker av biskopen i september.

tomasforsner-e-160403
För flera har Tomas Forsner haft extra stor betydelse – det visade sig vid avtackningen.

(Bilderna är klickbara till större format.)