Gå direkt till Nyheten (Debatt: Vill ha kortare licenstider för vapen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Vill ha kortare licenstider för vapen

Publicerad Tuesday, 05 April 2016, 14:39 av Insändare

debatt-insikonSkaraborgspolitikern Sten Bergheden, moderat i Mariestad, är ordförande i Jakt- och vapenutredningen. Han vill att det skall gå snabbare att få licens på vapen. Han utvecklar detta i en debattartikel.

Minska handläggningstiderna för jakt- och skyttevapen

Idag kan svenska jägare och skyttar få vänta uppemot ett år innan man får sin vapenlicens. Polisen har fått kritik från JO för sina långa handläggningstider men trots detta händer ingenting från politiskt håll. Dessutom har krav och bedömningar för att få licens varit olika inom polismyndigheten beroende på var i landet man bor. Det är helt oacceptabelt.

Vi moderater har lagt fram ett antal förslag på att snabba upp och minska handläggningstiderna, men regeringen prioriterar inte problemen och polisen behöver inte redovisa hur man ska lösa handläggningen av licenserna förrän i mars 2017.

Om regeringen hade antagit Moderaternas förslag om att inrätta en ny Viltmyndighet som med specialkompetens tar hand om både jakt och vapenfrågorna, skulle polisen inte behöva lägga resurser på dessa uppgifter. Dessutom skulle antalet licensärenden minska från dagens ca 70 000 årligen genom att ge vapenhandlare som är auktoriserade och utbildade möjlighet att lämna ut vapen och licens direkt när man byter in ett annat vapen i sin vapengarderob. Vi föreslår också att digitalisera licensansökan och sätta en handläggningstid på max en månad för licensärenden.

Moderaternas jakt- och vapenutredning förslog också att underlätta för landets skyttar genom att ta bort orden ”synnerliga skäl” och ersätta det med ”särskilda skäl” i lagstiftningen vilket annars ofta resulterar i att landets skyttar har mycket svårt att få licenser och kunna utöva sina skyttesporter.

Om man tränar och tävlar i flera sportskyttegrenar är det fullt rimligt att man då också kan ha egna vapen till detta.

Sverige har en av Europas mest omfattande utbildningar och högt ställda krav för att få köpa, använda och förvara vapen. Det tycker vi är bra. Svenska jakt- och skyttevapen används mycket sällan vid brott. Därför behöver regeringen ge polisen i uppdrag att lägga mer resurser på att stoppa införseln av illegala vapen till Sverige, istället för att jaga svenska jägare och skyttar.

Vi vill underlätta för landets jägare och skyttar. För att kunna bedriva sin sport eller sin jakt på ett bra och säkert sätt, krävs att utövarna har rätt vapen till respektive jakt och skytte.

Men regeringen lyssnar inte på moderaternas förslag utan är istället passiva med att ta tag i handläggningstiderna för licenser, detta är nonchalant mot landets jägare och skyttar.

Sten Bergheden (M)
Ledare för jakt-och vapenutredningen.
Riksdagsledamot Skaraborg

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Klas
Gäst
Klas
5 April, 2016 05:43

Ett effektivt sätt att dra ner handläggningstiderna är att ta bort femårslicenserna och enbart ha tillsvidarelicenser. Därtill kan regeringen skriva ett regleringsbrev till polismyndigheten och påminna dem om att de ska underlätta för skötsamma medborgare och inte obstruera och driva en egen vapenpolitik som saknar vettig grund.