Gå direkt till Nyheten (Microlån till små nya företag ger ny chans)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Microlån till små nya företag ger ny chans

Publicerad Tuesday, 05 April 2016, 10:02 av Redaktionen

Många företag startar aldrig, eller förblir små. Anledningen är att den privatekonomiska risken att starta eller utveckla företag är hög, särskilt för små företag. Det här vill Almi Väst förändra genom en ny typ av lånemöjlighet.

– När många små bolag växer så skapas nya arbetstillfällen vilket är avgörande för att vi ska kunna behålla välfärdssamhället. Alla stora bolag har en gång varit små. Vi vill skapa möjligheter för de små bolagen att utvecklas och växa, säger Sara Wallin, vd på Almi Väst.

Från och med igår, 4 april, kan Almi, tack vare en garanti från Europeiska Investeringsfonden, bevilja en ny typ av Mikrolån på upp till 200 000 kronor till företag med färre än tio anställda. Lånet innebär dessutom amorteringsfrihet på upp till tolv månader och lägre ränta än övriga Almi-lån.

Och den privatekonomiska risken för företagaren är mycket liten – bara tio procent i personlig borgen.

– Ofta får man gå i full borgen för de lån som finns tillgängliga på marknaden idag. Vi tror att det nya mikrolånet kan göra att fler små företag i Lidköping vågar investera och att fler personer vågar satsa på att starta företag, säger Sara Wallin.