Gå direkt till Nyheten (Byggstart möjlig 2018 för helt ny Entré Syd
P-hus, bostäder och stor butikslokal)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Byggstart möjlig 2018 för helt ny Entré Syd
P-hus, bostäder och stor butikslokal

Publicerad Thursday, 07 April 2016, 19:29 av Björn Smitterberg

entresyd-skiss1I kväll har det gemensamma konsortiet AB Bostäder och Frenbo presenterade de första översiktliga planerna för kvarteren Uranus och Vulcanus – det som vi dagligdags kallar Åhlénsparkeringen. Här har tidigare planerats för bl a Polishus och då presenterades namnet Entré Syd som nu skall återanvändas.Bilderna är klickbara till större format.

Det handlar om att i etapper bygga stort antal parkeringsplatser, nya bostäder i olika ägarformer och även en butikslokal på 1.200 kvadratmeter mitt emot nuvarande Systembolaget.

Satsningen är stor. Ett särskilt bolag skall bildas. Det är fortfarande öppet för fler som vill köpa in sig i bolaget. I kväll var ägare till grannfastigheter inbjudna, och det verkade som de med tillförsikt ser fram emot att området förädlas, som det heter i branschen.

entresyd-skiss1
Det här är de översiktliga planer som redovisats i dag. De små rutorna markerar gångvägar

I planerna ingår att riva de fyra röda husen vid Esplanaden. En öppen parkeringsplats bildas i hörnet av Målaregatan och Esplanaden. I hörnet av Esplanaden och Norra Torngatan skapas ett bostadshus i tre våningar.

Längs Målargatan skapas ett garage med källarplan och två våningar med parkeringsplatser. En tredje våning får bostäder.

Längs Norra Torngatan byggs ett affärshus som i sina övre plan får bostäder. En affärslokal finns i skissen som upptar halva Norra Torngatan. Ingen hyresgäst finns i dag – inte ens på idéstadiet. Men Per Alexanderson och Jörgen Ehn räknar med att ha hyresgäst klar till jul i år.

entresyd-skiss2
I denna ordning tänker man sig bygga – under cirka två års tid med start tidigast 2018.

Parkeringshuset får infart från Målargatan, och utfart mot såväl Målargatan som Norra Torngatan. En särskild utredning skall göras om trafiksituationen i korsningarna med Esplanaden.

Lastgatan utmed Åhlenshuset skall hållas öppen.

Ovanpå Särnmarkshuset och Polluxhuset (med bl a Hemköp och Åhléns) finns i dag P-däck. De är i behov av renovering. Då planeras att bygga på med ytterligare en våning ovanpå parkeringen . Den nya våningen på husen blir bostäder.

Nuvarande uppfarten till parkeringsdäcken rivs. För att komma upp till parkeringarna på Pollux- och Särnmarkshusen blir det en överfart från anda våningen på nya parkeringshuset.

entresyd-skiss3
Tredjeplanet (Gråmarkerad P-plats är i markplanet)

Det ingår många garage- och parkeringsplatser i den här satsningen. Det beror på, säger Per Alexanderson, att det är  stort tryck. Det är brist på parkeringsplatser – för boende i område men också för handeln. Nu får boende vad som behövs, och handelns parkeringsmöjligheter näranog fördubblas.

jorgenehn-frenbo

– Vi vill skapa en ny entré från söder till centrala Lidköping, sa Jörgen Ehn (bilden ovan) som med sitt Frenbo står bakom satsningen i gamla bibliotekshuset som nu blir H&M-varhus om ett par veckor.

peralexanderson_160408

– Vi vill ta vara på en möjlighet, sa Per Alexanderson (bilden ovan).

Bygget kommer att ske i etapper, med parkeringshuset i en första del. Därefter skapas affärshuset med sitt lilla torg mitt för Systembolaget och slutligen byggs bostäderna.

– Det blir en utmaning med ett så stort projekt som inte ska störa pågående verksamheter…

p-syd-004