Gå direkt till Nyheten (Skarp (M)-kritik mot Trafikverkets förslag att sänka farten)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skarp (M)-kritik mot Trafikverkets förslag att sänka farten

Publicerad Wednesday, 20 April 2016, 14:33 av Björn Smitterberg

80-skylt– Jag ger mig fan på att Trafikverket försöker spara pengar på underhållet på vägarna i Skaraborg och det är därför man vill sänka högsta tillåtna fart.
Oppositionsrådet Bertil Jonsson, Moderat, var inte nådig i sin kritik över Trafikverket – inte minst känner han att Skaravägens separering håller på att trollas bort med hjälp av matematik.

– Trafikverket säger att man vill sänka farten från 90 till 80 som högsta tillåtna fart där det inte finns mitträcke. Bl a vill man sänka på Skaravägen. Nu får vi veta att om man skall ha mitträcken så räcker bredden på Skaravägen till.

– Men ändå tänker Trafikverket inte separera trafiken utan gör en helt ny beläggning för miljoner kronor utan att förbereda ökad säkerhet.

Tidigare har Trafikverket uppgivit att vägkanterna och sidorna av vägen har för dålig bärighet. Men kommundirektör Jan Fransson tog förra året initiativ till en undersökning.

– Vägen håller för en mittseparering, säger Jan Fransson. Vill man inte göra separationen med räcke kan det tills vidare målas om man bara gör bombarderingen rätt.

Bombarderingen är den profil på vägytan som i detta fall krävs för att vägen skall kunna göras mötesfri. Nuvarande bombardering duger inte.

– Inget annat län än vårt har sådan inställning att man går ut och sänker farten på det här sättet. Så fort vi kör över gränsen till Jönköpings län så ökas den tillåtna hastigheten till 90, medan samma väg på vår sida har 80.

Nu förbereds ett yttrande till Trafikverket om förslaget om att sänka farterna. Förslaget gäller Skaravägen, vägen mellan Källby och Götene, och det gäller de sträckor mellan Lidköping och Grästorp där det i dag är 90.

Kommunalrådet Kjell Hedvall hade inget att säga om fartgränserna på den pressinformation som i dag hölls efter att kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträtt.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Funderar
Gäst
Funderar
20 April, 2016 11:31

Nu förstår man varför de börjat sätta upp nya fartkameror överallt… först sänker man hastigheten så trafiken blir ryckig och skapar irritation och farliga omkörningar, sen plockar man in en massa pengar på böter och trafiksäkerheten skiter man fullständigt i…