Gå direkt till Nyheten (Vad ska hända med Schougska (Skogska)?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vad ska hända med Schougska (Skogska)?

Publicerad Thursday, 21 April 2016, 16:52 av Björn Smitterberg

schougska9.bjelke– För 107 år sedan satt den ogifta Mimone Skog i våningen ovanför nuvarande Handelsbanken. Så skrev hon sitt namn där – Mimone Schoug.
Lars-Göran Nilsson vid Vänermuseet har intresserat sig särskilt för den Schougska gården i Lidköping. Kanske den enda i sitt slag i landet.
ikon-bildreportageBilderna i reportaget är klickbara till större format.

Numer är det AB Bostäder som äger hela kvarteret. Banken är hyresgäst. Men när den sista personen i handelssläkten Schoug lade ner 1909 var det Borås Enskilda Bank som köpte.

schougska12lgnilsson

– Kanske är det just för att kvarteret ägts av banker fram till 1989 som gården finns kvar  så som den såg ut 1850. Banken hade inget intresse av gården. En del förråd hyrdes ut – till Magnussons Järn – och en och annan konstnär har haft ateljé här, sa Lars-Göran Nilsson.

– Men vi ska inte glömma att här fanns i slutet på 1800-talet en arbetsplats med 30 anställda. De skulle enligt avtalet ha mat tre gånger om dagen och någonstans att sova.

schougska5-byggantikvarie

Ywonne Lilja är byggnadsingenjör och specialist på gamla byggnader. Vad man ska göra av Schougska gården – det vet inte hon och ingen annan.

– Några större möjligheter till utvändig förändring ser jag inte. Kanske man kan göra invändiga glasningar och göra lokalerna användbara. Men man får inte ta upp några fönster.

schougska6

Vissa delar av byggnaderna är äldre än de övriga. Här finns flera olika byggstilar samlade. Porten mot Sveagatan kanske är äldst. Här finns också murade delar – stenbyggnaderna var sommartid svalare än träbyggnader och kanske använts för livsmedel.

Loftgången utmed gårdens östra sida har varit öppen och troligen har taket (med TV-antenn) byggs om på senare tid.

Lars-Göran Nilsson har påpekat för AB Bostäder att något behöver göras. Men vad?

schougska11

I dag hölls ett informationsmöte till vilket ett 30-tal personer kom. Många hade något minne med sig att berätta. En var Håkan Andersson, som i dag är hyresgäst och bor på gården.

schougska4-kläderAB Bostäder var närvarande – bl a i för Mimona Schoug tidstypiska kläder.

schougska1stallStall… Byggnaden är i stort sett orörd på 150 år.

schougska8-dassBekvämlighetsinrättning? – då den enda för flera tiotals personer.

schougska10-loftHela övre våningen på de gamla förrådsbyggnaderna är sådana att det går att gå runt – även om det är lågt i tak och gott om argsinta påminnelser om huvuden som slagit i bjälkar.

schougska2Förråd i hörnet mot Sveagatan.

schougska3-låsEn av besökarna i dag hävdade att de murade delarna varit bankvalv, och alltså inte är så gamla som övriga byggnader. Gamla lås finns i alla fall.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
misterT
Gäst
misterT
21 April, 2016 05:03

Nu är det fara å färde. Har det kommunala börjat så är dom med all säkerhet ute efter att riva ner och bygga upp ett nytt monument efter dom själva.

JorgenSocialliberal
Gäst
JorgenSocialliberal
21 April, 2016 06:56
Svarar  misterT

Nu tar du väl i?!
Jag kan inte tänka mig en enda politiker som skulle förorda en rivning.