Gå direkt till Nyheten (Debatt: Storbritannien behövs i EU)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Storbritannien behövs i EU

Publicerad Monday, 25 April 2016, 19:01 av - Inskickat material

liberalernalogoikon– Europa skulle drabbas hårt om Storbritannien lämnar EU. Det skriver Liberalerna Pär Johnson och Birgitta Ohlsson i en gemensam debattartikel.

Storbritannien behövs i EU

Europasamarbetet står 2016 inför sin djupaste kris sedan den Europeiska Unionen bildades. Grundläggande värderingar som demokrati, öppenhet och solidaritet är hotade i ett sargat Europa i en orolig värld. Ett alltmer militärt aggressivt Ryssland skuggar Europas gränser. Kriget i Syrien skapar grogrund för en växande våldsbejakande extremism både globalt och på europeisk mark. Islamistiska terroristdåd har det senaste året dödat hundratals civila i europeiska huvudstäder som Paris, Bryssel och Köpenhamn. Främlingsfientliga och rasistiska partier växer i både nationella församlingar och Europaparlamentet. Populistiska och nationalistiska regeringar utmanar pressfriheten, demokratin och öppenheten både för tankar och människor på flykt. Mitt i allt detta upplever världen den största humanitära flyktingkrisen sedan andra världskrigets dagar med 60 miljoner människor som befinner sig på flykt. Och EU har stått alltför handlingsförlamat och svagt när många EU-länder visat på bristande solidaritet både mot människor på flykt och mot varandra i att ta gemensamt ansvar för asylpolitiken.
I en tid av kris behövs EU-samarbetet mer än någonsin. Men framförallt bör EU få verkliga muskler för att kunna lösa gränsöverskridande problem och utmaningar. Varken terrorister, avgaser eller människohandlare ser några nationsgränser. För att vi i EU ska vara politiskt starka behöver vi också vara ekonomiskt framgångsrika med fokus på en modern ekonomi, frihandel, tillväxt och globalisering.
Mot denna bakgrund blir den brittiska folkomröstningen den 23 juni, Brexit, om ett eventuellt brittiskt EU-utträde så viktig. Nackdelarna av Brexit är många för många. London är Europas ekonomiska centrum och Storbritannien betyder mycket som framgångsrik frihandelsnation. Vid Brexit skulle Storbritannien behöva lämna de frihandelsavtal som EU slutit och den brittiska exporten och företagen skulle bli de stora förlorarna. Därmed hotas jobben och välfärden.
Europa lever under terrorhot och även säkerheten i EU skulle drabbas vid Brexit. Flera allvarliga planerade attentat har kunnat avvärjas tack vare informationsutbytet mellan EU:s medlemsstater och de nationella polismyndigheterna. Polissamarbetet Europol har varit centralt i detta. Lämnar Storbritannien EU får vi ett läge, då samarbetet försvagas.
EU vore fattigt utan Storbritannien. Storbritannien vore fattigt utan EU. Och utan Storbritannien i EU skulle Sverige förlora en viktig allierad i kampen för frihandel, tillväxt och globalisering. Därför är ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap också viktigt för svensk del. Ensam är inte stark. Allianser bygger vi med likasinnade demokratier.
Birgitta Ohlsson,
Utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot (L)
Pär Johnson,
Ordförande Liberalerna Lidköping och Skaraborg
1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
rostaratt
Gäst
25 April, 2016 09:37

Fel-Träd ur med förbehåll handelsavtal/miljöfr “EUs reella agenda” bör även hållas i åtanke http://goo.gl/v0cFcI