Gå direkt till Nyheten (Naturupplevelse invigs med gökotta och grillfest)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Naturupplevelse invigs med gökotta och grillfest

Publicerad Sunday, 01 May 2016, 15:00 av Redaktionen

dalakvarn2På torsdag sker den formella invigningen av Naturreservat Mariedalsån vid Dala Kvarn, Lundsbrunn.

Länsstyrelsen beslutade den 21 december 2015 att bilda naturreservatet Mariedalsån i Götene kommun. Naturreservat Mariedalsån bjuder besökare på en spännande vandring längs med en ravin och Mariedalsån. Om man har tur och vandrar stilla har man chans att stifta bekantskap med gyllengula forsärlor eller gnistrande blå kungsfiskare längs med strandkanten.

dalakvarn-sörbroleden

Vintertid kan man ofta beskåda hur strömstarar dyker efter bäcksländor i ån.

Själva ravinen, som är omnämnt som Mariedalsskredet, bedöms ha inträffat för cirka 9.000 år sedan.

Just nu, innan löven spruckit ut helt, är det lättast att se ner i ravinen där ån forsar fram nedan Dala Kvarn. Götene kommun har köpt in del av marken och bevarat området sedan 20 år, och kyrkorna har utnyttjat vandringsleden längs ravinen för sina vandringar. Men först ut var Lundsbrunns Samhällsförening.

– Genom att bilda ett naturreservat bevarar vi en värdefull skogsmiljö som innehåller en för Skaraborg näst intill unik hög andel död ved, säger biologen Henrik Roos på Länsstyrelsen Västra Götaland.

dalakvarn1

Under invigningsdagens morgon sker en spännande Gökotta där besökare kan vandra tillsammans med ekologer,  ornitologer och biosfärambassadörer. Gökottan startar givetvis i ”ottan”, klockan sju på morgonen.

För de som vill kan man sedan efter vandringen äta en gemensam ekofrukost vid Dala Kvarn.

Friluftsfrämjandet ger yngre barn möjlighet att under förmiddagen utforska insekter och småkryp i Naturreservatet.

Själva invigningen av Naturreservat Mariedalsån sker kl. 11.00 vid Dala Kvarn. Invigningsceremonin görs gemensamt av Länsstyrelsen, markägare, Götene Kommun samt Blå Elds musikteater. Lundsbrunns Samhällsförening, som redan på 1970 talet var med och byggde vandringsleden, agerar konferencier.

Vid lunchtid ställs det fram grillar för de som vill äta på plats med egen lunchmat. Under eftermiddagen mellan klockan två och fyra  sker intressanta föreläsningar. Några av talarna är Madeleine Hjelm, Ethologicalzoolutions och Märta Gustafsson, Industriarvsutvecklare vid Innovatum i Trollhättan. Dagen avslutas med en spännande musikunderhållning med Robin Toller Hovler.