Gå direkt till Nyheten (Vårystra Uddetorpskossor släppte loss)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vårystra Uddetorpskossor släppte loss

Publicerad Sunday, 01 May 2016, 15:34 av Tore Sahlström

koslepp5På söndagen var dags för det stora kosläppet, som för varje år blir mer och mer populärt att beskåda. Det var vid Uddetorps lantbruksgymnasium som kosläppet skulle ske exakt kl.11.00. För arrangören Falköpings mejeri var det femte året i rad, som man ordnat ett publikt kosläpp. Försäljnings och marknadsansvarige på mejeriet Mattias Hjortenhed trodde det skulle komma cirka 4.000-5.000 åskådare.

-Det får inte komma fler för jag har bara beställt 5.000 kanelbullar och mjölk, berättade den för dagen inhoppande parkeringsvakten Hjortenhed.

koslepp4

Hjortenhed har märkt att det har blivit ett väldigt uppsving för detta med kosläpp. Det är främst mycket barnfamiljer som kommer. Det är bra att föräldrarna tar med barnen, så de får se vart mjölken kommer ifrån, och att de även får uppleva en riktig lantlig miljö tyckte Hjortenhed vidare.

Besökarna passade även på utöver själva kosläppet, att gå runt i stallarna för att se de vanligaste djuren, som finns på en lantgård. Många unga ville även provsitta en stor traktor.

koslepp1

En av dem var Lidköpingsgrabben, treårige Viktor Persson, som myste när han fick sitta inne i traktorn. Nu var det inte första gången Viktor gjorde detta. Han har varit hos morfar tidigare och provsuttit en traktor, och det var inte alls otänkbart att den unge Persson kunde tänka sig bli bonde i framtiden

koslepp2

När klockan började närma sig elvaslaget började åskådarleden tätna rejält vid hagen där de cirka 70 korna nu för första gången sedan september skulle få skutta omkring. Kul att se deras glädjeskutt. Jag tänkte precis, så där känns det ju när den efterlängtade våren kommer- fast vi människor inte vågar visa det på samma sätt – men kossorna kan.
Kosläppet är en riktig folklig tillställning. Kul att se korna i glädjeskutt, spralliga och lite tokiga hoppa runt i hagen precis lagom till vårsolens första varma strålar. Man kan förstå att kossorna blir ystra, när de tills nu varit inne hela vintern

koslepp3

Intill mig stod några små grabbar och som utbrister när kosläppet börjar

-Härligt, nu luktar det kossa utrycker den ene grabben medan andra lite äldre grabben säger

-Det är koolt med kosläpp-de är så coola

Det är bara att hålla med – visst är kossor coola- särskilt när de släpper loss första maj varje år.