Cafékulturen i Lidköping går på export
Publicerad onsdag, 04 maj 2016, 12:03 av Björn SmitterbergI en ny stor satsning på turismen kommer det här med att fika att vara ett starkt inslag. För Lidköpings del handlar det om den ovanligt starka traditionen att fika, men också de olika serviser som krävdes. Nu förbereds en ny stor turistsatsning tillsammans med bl a Vara och Alingsås som handlar om just cafékulturen och Lidköpings porslinstradition.
I dag testar arrangörerna bakom satsningen själva cafékulturen för att se att allt fungerar. I september skall allt vara klart och en satsning går ut i Sverige och i Europa.
– Cafékulturen är verkligen stark, säger Gunilla Davidsson, som numera arbetar vid Turistrådet Västsverige med det matglada Västergötland efter att i flera år varit turistchef i Lidköping och Götene.
Förbereder sig för att dreja – en del i lanseringen av kopplingen mellan fika och Lidköping. Det är från vänster Marita Eriksson från Stadt, Susanne Bengtsson, Destination Läckö-Kinnekulle AB och Gunilla Davidsson från Turistrådet Västsverige.
Lärare är keramikern Tove McGrath.
– För hundra år sedan var kafferepet en viktig institution i Lidköping. Det lanserades nya serviser varje år, och det var en stor händelse när dessa visades första gången.
För Lidköpings del är det här med caféstaden kopplat till lördagarna, med torghandel. Man får bo på Stadt, man får äta och dricka och göra en guidad tur på Rörstrand med museum och porslinstillverkning. Den som vill pröva på får chansen att dreja.
Då hoppas jag att ni tar kontakt med Christina Ström, en etnolog bördig från Lidköping, numera boende i Tråvad som brukar föreläsa om ett väldigt svenskt fenomen som kallas fika!
Christina ger förövrigt ut en eminent tidskrift Mimers Brunn, som avhandlar västsvensk (företrädesvis skaraborgsk) kulturhistoria!