Gå direkt till Nyheten (Tornmusik över Lidköping)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tornmusik över Lidköping

Publicerad Thursday, 05 May 2016, 10:05 av Björn Smitterberg

lars-aake_asp-160505I dag var musikern på plats i S:c Nicolais övre delar – lanterninen till klockorna. Vår och sommarpsalmer ljöd över nejden
ikon-bildreportage – med klickbara bilder.
I tio år har redaktören haft som tradition att lyssna på den här musiken, utan att egentligen kunna se musikerna. De syns knappt från markplanet. Så nu var det dags för grävande journalistik: Vem är det som låter varje Kristi Himmelsfärds dag.

En kontakt med komministern Anders Kjellqvist gav snabbt svar – jag var välkommen upp i tornet och lyssna på spelningen. Redaktören tog chansen att göra ett ovanligt högt stående reportage.

Men det var inte enkelt. Tornet är synnerligen trångt och viss vighet krävs för att komma förbi klockorna och bjälkar, och ta sig upp för trappor som knappt lutar. Carl-Magnus Arthursson och Anders Torén, trumpetarna, tog plats så högt det gick att komma. På våningen under stod trombonisten Lars-Åke Asp och var den ende som egentligen kunde se publiken någorlunda bra. Helt skymd för insyn på en avsats i trapporna stod Johan Kjellberg, och han är gruppens kapellmästare.

Psalmerna som spelas är desamma varje år. Och man avslutar alltid med ‘Härlig är jorden’.

tornspelarna20160505
Ingen vet längre hur gammal traditionen med den här koralblåsningen från tornet är. Det här är musikerna samlade – för att ta en bild i tornet av alla – det går inte. Från vänster Lars-Åke Asp, Johan Kjellberg, Carl-Magnus Arthursson och Anders Torén.

Den efterföljande ottesången leddes i dag inför ett 50-tal besökare i kyrkan av Åsa Jockisch. Kristi Himmelfärds dag är temat givet – det handlar om att Jesus lämnar mänskligheten efter att ha återuppstått, en hörnsten i kristendomen är detta mysterium som avslutas med att Jesus säger till omgivningen “Jag återkommer”. Skulle det vara så att Jesus på Guds högra sida läser detta så kan vi meddela: Många, många är det som väntar på återkomsten än. Frågan är dock vad som då händer med kristendomen och bibeln. Det blir en ny vändning att hantera. Inte minst för ateister.

Om gudstjänsten skall sägas att kören Cantare gjorde fina sångstycken och Christina Hedlund är verkligen en organist man kan lyssna till – i dag var det vårsånger på schemat.

Här följer en serie bilder från kyrkans torn:

lars-åke-asp_160505Lars-Åke Asp väntar på att klockan ska slå åtta.

johankjellberg-b-160505Det är inte lätt att hitta bildvinklar inne bland bjälkar och klockor. Johan Kjellberg skymtar på bilden.

nicolai-klocka160505Den stora klockan av de tre. Undrar om det hördes över Lidköping när redaktören slog huvudet i den väldiga malmen. Den som tycker att klockan har  lite fel form ser rätt – det är närheten till kamerobjektivet och att bilden är tagen lite snett uppåt som gör att klockan blir bredare än verklighetens klocka.

tornmusikb160505

lars-aake_asp-160505

tornminnen_160505c

tornminnen_160505aDet är helt tydligt att många varit i tornet under årens lopp – och sett till att det kommer att synas länge.
Noteringen ovan är från 1892 – kan det ha varit i samband med tornets återuppbyggnad efter brand?
Noteringen nedan är betydligt yngre – bara 106 år.
tornminnen_160505b

tornminnen_160505d