Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Kapitalet räds inte flyktingarnas pengar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Kapitalet räds inte flyktingarnas pengar

Publicerad Friday, 06 May 2016, 12:03 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Den som har pengar vill ha mer. Den som har fastigheter vill gärna ha flyktingar som fått uppehållstillstånd. De som har uppehållstillstånd vill gärna ha bostad. Cirkeln sluts när flyktingproblematiken byter ansikte från humanitet till “bizznizz”.

Redaktören konstaterar att det är allt fler fastighetsägare som vill göra om lokaler till bostäder. Efter att ha varit lite kris när det kom besked om att Lidköping skulle ta emot personer som fått uppehållstillstånd i 109 lägenheter – förutom ensamkommande barn – har det rullat in ansökningar. Inte bara kommunen har tagit till sig detta, utan även privata företag ser en chans att få sina lokaler förändrade och lönsamma. Nästan varje vecka dyker det upp sådan ansökan.

En ort som verkligen tagit emot många flyktingar och som nästan helt präglas av detta är Lundsbrunn. Här – enligt uppgifter förra veckan – över tusen flyktingar som väntar på besked om uppehållstillstånd eller biljett tillbaka. Vissa problem är det – för här är många barn. Det borde finnas staket som skyddar såväl barn som andra trafikanter. Att spela fotboll är bra – men knappast när planen lutar kraftigt mot vägen. Refuger hjälper föga.

Här måste till en skärpning – någon tjänar på att ha det så här…

Minnet spelar många spratt. Särskilt när man blivit lite äldre än man tidigare var. Det blir ju allt mer som lagras i knoppen på toppen av kroppen. Vissa felkopplingar uppstår. Men vissa saker sitter i – och det är med häpenhet redaktören upptäcker att flera av de grundläggande språktermer man fick lära sig i skolan (förra milleniet) inte längre heter vad de borde, inte betyder vad de borde.

hisskylt
Skylt i Lidköping, fanns på flera våningsplan.

Sportjournalistiken med ofullbordade meningar har brett ut sig. Att använda samma ord för flera betydelser blir allt vanligare. Redaktören upptäcker det inte minst i protokoll från kommunala nämndmöten. Eller politikerreportrarna som kalla regeringen för dom, man blandar singularis och pluralis kors och tvärs.
I Lidköping har det blivit en synd att säga dagis. Förskola skall det heta här. När redaktören för någon vecka sedan talade med sondotter om vad hon gjort i skolan blev svaret skarpt.
– Farfar, du är knäpp. Jag går inte i skolan – jag går på dagis…
Vartenda ord är sant i den meningen. Dessutom gör redaktören också fel – men det är ytterst sällsynt.

Vad redaktören kan minnas från skolan är att han har glömt det mesta.

Redaktören konstaterar att snokar nu börjar minska i antal. Det är för lite gödsel i naturen. Ladugårdarnas gödselupplag är oåtkomligt för de här slingerbultarna. Man kan fråga sig: Behöver vi snokar? Att de är ett självklart inslag i naturen förstår redaktören – men som en del av naturens kretslopp kan man undra vilka som äter snokar. Fåglar? Någon påstod en gång att hen sett en gädda fånga en snok. Kan det vara så?
Det kommer säkert svar – läsarna är som grupp världens bästa lexikon.

I veckan fick en man livstids fängelse för att ha mördat Lisa Holm i Blomberg. Det skedde mot hans nekande. Bengt BG Gustavssons rader denna vecka kanske är hämtade från rättegångsprotokollet:

– Jag ska be att få göra den åtalade uppmärksam på att mened kan straffas med upp till två års fängelse.
– Jo, det där känner jag till. Men skulle jag tala sanning så åker jag på minst livstid…

God helg