Gå direkt till Nyheten (Skaraborgare vill slopa villkorlig frigivning)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skaraborgare vill slopa villkorlig frigivning

Publicerad Friday, 06 May 2016, 10:28 av Redaktionen

– Brottsbalken ska ändras så att den som döms till fängelsestraff, efter att tidigare ha avtjänat ett sådant, ej ska kunna friges villkorligt.
Det kräver moderaterna Jonas Ransgård, Göteborg, och Anders G Johansson, Skövde, i en motion till Moderaterna i Västra Götalands förbundsstämma.

– 40 % av dem som dömts till fängelsestraff återfaller i brottslighet inom tre år. Bland dessa återfinns sådana som är mer eller mindre yrkes- och livsstilskriminella. Den organiserade brottsligheten är orsak till mycket av onödiga påfrestningar och lidanden för människor och medför omfattande kostnader för vårt samhälle. Det är viktigt att staten hårdare beivrar brottslighet i allmänhet och särskilt angeläget är det att de som ofta återfaller får färre tillfällen att begå brott, menar Jonas Ransgård (M), oppositionsråd i Göteborg.

Enligt nu gällande lagstiftning avtjänar huvuddelen av de dömda två tredjedelar av sitt straff, varefter de försätts på fri fot under en prövotid. Risken för återfall i brottslighet värderas inte.

– Vi menar att den som upprepat återfaller i brottslighet och döms till frihetsberövande ska ha förverkat sina möjligheter att friges i förtid. Det är i grunden fel och stötande för det allmänna rättsmedvetandet att upprepat ge straffrabatter till dem som uppenbart inte tänker bättra sig, menar Anders G Johansson (M), gruppledare i Skövde.

Motionärerna tycks kunna nå framgång med sitt förslag då länsförbundsstyrelsen föreslår att motionen ska bifallas. Förbundsstämman hålls i Uddevalla den 14 maj.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Gotenebo
Gäst
Gotenebo
6 May, 2016 03:00

Ett mycket bra förslag.