Gå direkt till Nyheten (Niondeplats i duathlon för Markus Sundberg)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Niondeplats i duathlon för Markus Sundberg

Publicerad Friday, 06 May 2016, 06:45 av Redaktionen

Markus-Sundberg-DuathlonlopDet blev en riktigt fin start på säsongen för Lidköpings Cykelklubbs triathleter när Markus Sundberg tog en mycket meriterande topp 10-placering på SM.

Under söndagen 1:a maj gick duathlon-SM i Upplands Väsby norr om Stockholm. Duathlon, som innebär löpning-cykel-löpning, avgörs under SM med sträckorna 10km löpning, 40km cykel, och 5km löpning. Det inledande löpmomentet innebar 2 varv á 5km på en böljande grusbana.

Markus Sundberg berättar om loppet:

– Jag öppnade första löpningen, för mig, relativt tufft. Det är alltid en balansgång hur hårt man vågar dra på när man ska vara igång i runt 2 timmar. Trevligt med varvbana. Jag gillar att ha koll på tider och avstånd till motståndarna och det är enkelt vid vändningarna på varvbanor.

Markus-Sundberg-Duathlon-SM

Sedan var det dags för cykel, 2 varv på en 2-milsbana. Här används så kallade tempocyklar och inte sedvanliga racercyklar med bockstyre. Detta för att kunna optimera en aerodynamisk sittställning. Man ska när det är individuell tempocykling hålla 10m lucka mellan cyklisterna.

– Väl på cyklingen så hittade jag en bra rytm som jag kunde hålla, runt 40km/h. Cyklade själv första varvet men blev omkörd av 2-3 stycken med ca 15km kvar. Jag la mig på 10m avstånd och höll det fram till växling. Var extra noga med avståndet till framförvarande cyklist i år eftersom jag fick straff ifjol för att ha legat för nära. Det var dessutom många domare ute på motorcykel och kontrollerade.

Avslutande löpmomentet var ytterligare 1 varv längs 5km-sträckan där 2 varv avverkades till en början.

– Jag hittade ganska snabbt en bra rytm och hade bra ben i ca 3km. Sedan blev jag trött. Det räckte dock att vara pigg i 3km för jag kunde då distansera 3 stycken och säkra en topp 10-placering. Jag är överlag nöjd med loppet.

Hans Olsson, Lidköpings Cykelklubb