Gå direkt till Nyheten (Vårrundan – ett allsköns potpurri av det mesta)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vårrundan – ett allsköns potpurri av det mesta

Publicerad Saturday, 07 May 2016, 18:50 av Tore Sahlström

vaarrunda9Ett gediget program med hela 92 olika aktörer innehåller årets populära Vårrunda på Kinnekulle.
För många har Vårrundan också blivit en ”hemvändarhelg”, då man kommer för att umgås med vänner och familj, åka runt i bygden, handla fika, besöka favoriter, och kunna upptäcka nya smultronställen.

Nu när det blommande berget är som vackrast, så kan man få inandas dofterna från ramslöken och beskåda de många vitsippeoaserna runt om på Kinnekulle. Vårrundan kan nog lättast beskrivas som ett ”öppet hus” kring Kinnekullebygden, där det alltid finns något, som intresserar besökaren.

Lidköpingsnytt började sin runda i utkanterna av rundan söder om Götene i orten Vättlösa. Här ligger Nitas Mack och Lanthandel. Innehavaren Johnny ”Nita” Johnsson tar emot och guidar runt på stället. Ett riktigt eldorado för de, som har växt upp 50-60-70 talet. Johnny berättar han börjande samlandet år 2000, och har nu cirka 55-60 tusen föremål av allt möjligt från den här tiden.

varrunda1-2016Här står innehavaren av Nitas Mack och Lanthandel i Vättlösa- Johnny ”Nita” Johnsson.

-Alla samlar nuförtiden och det har blivit lite hysteri i det hela nu, berättar Johnny.

Johnny visar upp en mjölktetra från 60-talet, som idag betingar ett på pris av 1.200kronor. För den som är intresserad av dessa alla prylar måste detta ställe vara en riktig nostalgi-upphöjare, att få titta på alla dessa prylar och minnas tillbaka på det som en gång har varit.

vaarundan22016Denna bild är inte klickbar till större format

Man måste ha god tid på sig för i alla hörn och vrår finns det grejer som man väl kommer ihåg.

Ute på ena sidan har Johnny en gammal Gulf-tapp, som innehåller mesta av det man kunde inhandla vid dåtidens Gulfstation. I en lokal finns det ett café med tidsenlig 60-talsinredning, och här kan få lyssna på samtida musik från jukeboxen.vaarrunda3

Här inne på caféet kan man få lyssna på tidsenlig musik från jukeboxen.

vaarrunda4

Öknamnet ”Nita” har han fått då han förr var en ganska nitförsedd person, men han berättar att han först var hippie, men gick över sedan att bli knutte och har så förblivit.

vaarrunda5Konstexperten Claes Moser vid Bossgården

På Bossgården i Medelplana höll Kinnekulles Konst och antikmässa till. Här fanns de båda ”antikgubbarna” Claes Moser och Jan Ribbhagen – kända från TV programmet Antikrundan.

vaarrinda6Många vill få sina smycken värderade av Antikrundans expert Jan Ribbhagen.

vaarrunda7All sköns konst kunde beskådas på årets Vårrunda- här från Kinnekullebrodöserna i Lillegården Medelplana.

Granne med Bossgården ligger Medelplana kyrka och här var det tornvandring med Kinnekullevetaren Bengt Sjöstedt som ciceron. Han var lite försenad för innan Medelplana hade han guidad i Hönsäters kapell, och eftersom trafiken på denna Vårrunda var så intensiv hade Bengt förlåtligt blivit lite försenad.

vaarrunda8

På vägen upp mot tornet fick besökarna i en avsats beskåda dåtidens straffstock. Hade man misskött sin kyrkogång kunde det bli så illa, att man blev hämtad och fastsatt i kyrkstocken.

Väl uppe öppnade Bengt Sjöstedt tornluckorna, och han berättade att dagen innan hade man varit uppe, och då samlade man ihop en hel säck med pinnar – trots stängda luckor hade kajorna lyckats få in en massa pinnar.

vaarrunda9

Sture Gullberg från Vinköl ville höra kyrkklockans klang.

varrunda10På väg upp till Medelplans kyrktorn stod denna straffstock.

Vårrundan fortsätter även på söndag för alla de som inte hann se alla aktiviteter på lördagen.