Inte så ”knökafullt” på andra dagens Vårrunda
Publicerad söndag, 08 maj 2016, 19:44 av Tore SahlströmAndra dagen av Vårrundan på Kinnekulle gick även den i högsommarlikt väder. Det verkade att söndagen inte var så ”knôkatjockt” som under lördagen – alla fall var det mindre köer på de krokiga och små Kinnekullevägarana
– bilderna är klickbara till större format.
Lidköpingsnytt gjorde ett besök vid Carl- Gustavs Gillströms Kinnekulleateljè i Medelplana by. Carl-Gustav avled 21 augusti 2015 efter en tids sjukdom 80 år gammal. Förra året var han med på Vårrundan, och fanns då i sin lilla mysiga ateljé.
Makan Margot Gillström och sonen John med Carl-Gustavs målning från invigningen av Sparbanken Lidköping Arena.
I år har familjen Gillström – makan Margot och barnen John och Charlotte gjort en minnesutställning av Carl-Gustavs konstnärliga verk. Carl-Gustav föddes i Råbäck 1932 och han var en skicklig konstnär, pedagog, skulptör och fotograf.
Margot Gillström vid fotoporträttet av Carl-Gustav. I bakgrunden hänger något av hans digra produktion.
Han var också en av dem som drev igång det estetiska programmet på De La Gardieskolan på 1980-talet, som hade en inriktning inom det konstnärliga och humanistiska områdena. År 2010 erhöll han Lidköpings kulturstipendium för den unika och värdefulla dokumentationen inom Lidköpings kulturliv som Gillström hade medverkat till.
Skribenten träffade C-G många gånger när jag var fotograf på ortens lokaltidning, och alltid fanns Gillström där med sina system- eller videokameror och dokumenterade stadens olika aktiviteter. Vi brukade slänga några ord med varandra. Vi båda var ju uppväxta på Kullen och dessutom hade jag honom i teckning på högstadiet i början av 60-talet. Det måste finnas en massa värdefulla och unika bilder och filmer efter C-G undrar man nyfiket?
– Jag har ett helt rum på övervåningen bland annat ett 80-tal pärmar med svart/vita negativ, berättar Margot Gillström.
Det konstnärliga intresset har barnen fått lite av, och sonen John som är sjukgymnast på Sahlgrenska, och bor i Göteborg ska börja lite smått att ta itu med Gillströms bildskatter.
– Många kommer ihåg pappa där man alltid såg honom med en kamera men det var målningen som egentligen var hans huvudgrej, menar sonen John.
Ingegerd Persson visar sin första sjukvårdsbiträdedress från 1958.
– Under lördagen var det flera av hans gamla elever, som kom till ateljén och ville minnas sin lärare – för C-G var en riktig eldsjäl och tillbringade åtskillig tid åt sina adepter- och varje års estetgrupp blev som en familj för honom, uttrycker makan Margot om sin man C.G.
I Kinne-Vedum hittade Lidköpingsnytt på söndagen Ingegerd Persson i Bygdens Hus där det visades bonader, och gamla babyutstyrslar. Ingegerd är sekreterare i Byalaget. Hon hade med på utställningen sin första sjukvårdsbiträdedress. Hon gick den första sjukvårdsbiträdekursen, som landstinget Skaraborg anordnade 1957.
Därefter fick hon tjänst på den nya barnkliniken i Lidköping som invigdes 1958. I Bygdens Hus kunna man även beskåda navelbindor, livstycken, tygblöjor och silkestrumpor från 1920-talet. Från köket i Bygdens Hus kom det härliga våffelångor, och det bakades på löpande band och Lidköpingsnytt fick provsmaka- och våffelbetyget blev mycket gott.