Presenterar studie om stroke i Skaraborg
Publicerad tisdag, 10 maj 2016, 11:44 av - Inskickat materialI dag börjar den stora internationella strokekonferensen ESOC i spanska Barcelona. Skaraborgs Sjukhus och Lidköpings kommun kommer att presentera forskning om strokepatienter som är ensamt i sitt slag.
– Det ska bli väldigt roligt att få möjlighet att visa den unika studie som vi på Skaraborgs Sjukhus genomför, säger Åsa Rejnö, sjuksköterska vid Skaraborgs Sjukhus.
ESOC står för European Stroke Organisation Conference, och lockade ifjol till sig omkring 5.000 deltagare. I år hålls den i Barcelona och sjuksköterskan Åsa Rejnö kommer att presentera SLAG-projektet – Skaraborgs Långtidsuppföljning Av patienter med slaGanfall tillsammans med läkaren Katarina Jood och Kerstin Bjälkefur, Lidköpings kommun.
Det som gör studien unik är, att i forskningsprojektet ingår en stor patientgrupp, som följts över lång tid, från insjuknandet i stroke 2007-2008 och fem år framåt. Patienterna ingår i Skaraborgs Sjukhus Skövdes och Lidköpings upptagningsområde och startades av överläkare Eric Bertholds vid medicinkliniken.
– De flesta studier som finns har antingen en utvald grupp med patienter som följs bara en kortare tid efter insjuknandet, till exempel tre månader till ett år efter stroke. De studier som följt patienter längre tid efter insjuknandet har sällan gjort årliga uppföljningar utan då har man kanske följt dem år fem eller år tio efter insjuknandet, berättar Åsa Rejnö.
Det övergripande syftet med SLAG-projektet är att generera ny kunskap om strokesjukdomens konsekvenser i ett långtidsperspektiv, som kan användas för att utveckla förbättrade behandlingsmetoder i det längre perspektivet efter stroke.
Utöver det som forskningsgruppen presenterar på konferensen i Barcelona har Åsa Rejnö också med sig en egen poster från en studie som hon nyligen blivit klar med. Studien är en fortsättning på hennes avhandlingsarbete som handlade om etiska problem då patienter dör plötsligt och oväntat till följd av stroke.
– Min studie har fokus på sanningen och om vårdarna ska säga den eller om den ska undanhållas från de närstående vid en anhörigs bråda död till följd av stroke. Artikeln handlar också om orsaker till att undanhålla sanningen men också om vad en lögn egentligen är, säger Åsa Rejnö.
Varje år insjuknar cirka 700-800 personer med stroke i Skaraborgs Sjukhus upptagningsområde.