Grästorp-förskola utvecklar ny pedagogik
Publicerad onsdag, 11 maj 2016, 08:56 av - Inskickat materialNytänkande EU-projekt utvecklar förskolan i Grästorp
Nu tar Ambjörnsgården i Grästorp ett stort steg framåt. EU-projektet ”Tillsammans blir vi” innebär ungefär 300 000 kronor till ett internationellt samarbete som ska utveckla den Reggio Emilia-inspirerade förskoleverksamheten i Grästorp.
Reggio Emilia filosofin innebär att pedagogerna ser på barnen som kompetenta kunskapssökare och att man arbetar aktivt för att låta barnen möta ”de hundra språken”. Man utgår ifrån ett demokratiskt förhållningssätt där barnen ges inflytande att påverka.
Ambjörnsgården är redan idag en Reggio Emilia-inspirerad förskola, men kunskapen skiljer sig mycket åt bland personalen. Projektledare Karin Wångdahl, som jobbar som ateljérista och pedagogista, förklarar vad projektet går ut på:
– Genom det här projektet kommer vi att öka vår samförståelse i arbetslaget.
Under projektets gång kommer pedagogerna få en mer enad bas i förförståelsen kring vad Reggio Emilia-inspirerat arbete innebär. Nästa steg är en kurs på plats i Italien där personal från Grästorp kommer att möta kollegor och barn på plats. De kommer också att läsa utvalda ämnen i Sverige.
– Jag ser fram emot att få ta del av den kunskap som de utvecklat under lång tid i Italien, för att sedan omsätta den till arbetssätt som kommer att passa in i vår verksamhet här i Grästorp, säger Karin Wångdahl.
Det är inte bara barnen och pedagogerna som kommer att involveras. Även föräldrarna får chansen att bekanta sig närmare med Reggio Emilia-filosofin, bland annat genom en föreläsning med Cristian Fabbi, som är verksamhetschef i Reggio Emilia i Italien, och en känd föreläsare.
– Jag har varit och lyssnat på Cristians föreläsningar i Göteborg några år i rad och han och hans förskolors sätt att arbeta är fantastiska, säger Karin Wångdahl.
– Vi har jätteduktiga pedagoger som har bestämt sig för att utveckla en ännu bättre förskola för barnen. Att vi i lilla Grästorp, med en liten förskola med 15 pedagoger och 80 barn med respektive föräldrar, ska få vara med här det känns stort och fantastiskt roligt! För verksamheten betyder detta både glädje och utveckling, säger Anette Nilsson, förskolechef på Ambjörnsgården.
EU-ansökan jobbades fram av Karin Wångdahl och Victoria Hallqvist, kultur- fritid – och internationell samordnare. Totalt var det 120 projekt som ansökte och 38 som beviljades. Ansökningarna bedöms med kvalitetspoäng där det krävs minst 60 av 100 poäng.
– Grästorp lyckades få hela 91 kvalitetspoäng och fick kommentaren ”en imponerande ansökan”, berättar Victoria Hallqvist.