Bilder från invigningen på Rosersberg
Praktfull utställning med kungligt Rörstrands-porslin
Publicerad torsdag, 12 maj 2016, 16:12 av Björn Smitterberg
I eftermiddag invigdes utställningen om det kungliga porslinet från Rörstrands-fabrikerna genom århundraden. Kungen upplät ett av de slott han har tillgång till – Rosersberg strax norr om Stockholm. Och det blev en festlig invigning med många kännare av porslin från auktionsfirmor och gallerior och andra museer.
Främst är det Oskar II:s intresse för fajans och Gustav VI:s intresse för porslin som visas. Gunnar Nylund och Carl Harry Stålhane är namn som figurerar.
Jenny Ljungblom från Rörstrandsmuseet har lagt sin själ i utställningen och hon visade med värme besökarna runt och har mycket att berätta. Bl a finns den väldiga vas som gjordes 1897 för att fira Oskar II:s 25 år på tronen.
Den formella invigningen gjorde Rörstrands museichef Inger Nordström tillsammans med kungens slottsfogde, Stefan Wirtén. Som brukligt är numer knöts nya band.
Hèléne Gullberg från Hovstaterna höll ordning på invigningen som slutade ned afternoon tea och rundvandring i slottet – ett mäktigt slott som varit kungligt sedan slutet på 1700-talet.
Kent Lindström, ordförande i stiftelsen som har Rörstrandsmuseet i sin hand sken i kapp med solen – precis som Inger Nordström.
Ett kungligt porslinsskåp – anpassat efter de runda hörn slottets salar har. Detta är i Rosersbergs gamla matsal.
Stort intresse var det för den journalfilm från 1951 som visar Gustav VI:s besök på Rörstrandsfabriken i Lidköping.
Ett mäktigt kalas bjöds i form av en ung konditors uppfinningsrikedom till afternoon tea.
Jenny Ljungblom som lagt ned ett mycket stort arbete inför utställningen med att gå igenom allt Rörstrandsporslin som finns i kungliga husgerådskammaren. Det är förstås konstföremål, men en mängd serviser som beställts för olika ändamål. Bl a finns en teservis skapad för brittiska drottningen.
Inte minst har kungligheterna varit föremål för samlare. Bl a i form av tallrikar och muggar. Även dessa finns med på slottets utställning.
För den som vill se utställningen – den är öppen nästan dagligen och här finns ett café. Slottet har använts bl a för fredssamtal mellan Iran och Irak, dessförinnan har hedersgäster fått bo här. Kejsar Haile Selassie exempelvis.
Kung Carl XIII levde och verkade på slottet. Som storamiral såg han till att skaffa en passande inredning. På målningen i bakgrunden finns han själv med. De svenska sjömännen jublar vid Hogland-slaget, medan de ryska hänger döda eller sårade på sina skepp…
Se även tidigare artikel – klicka här