S, V och Mp:s budget förslag för Lidköping klart
Fria bussresor för 65+ – satsning på skolor
Publicerad onsdag, 25 maj 2016, 14:47 av Björn Smitterberg
Lönekostnaderna väntas öka mycket kraftigt i Lidköping efter hand som satsningarna på skolor och äldreomsorg blir satta i drift. Bara för skolorna handlar det om lönekostnader som ökar med 40 miljoner på ett år – med början nästa år.
Det finns inget dramatiskt i budgetförslaget från den politiska majoriteten med socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister.
– Det är en fortsatt satsning på barnen, på utbildningen och på omsorgen, sammanfattade vänsterns Clas-Göran Borg budgetförslaget på en presskonferens som just avslutats. Men en viktig satsning som framförs är att man vill göra något åt busstrafiken i Lidköping. Till nästa år ökas anslaget med en miljon kronor, och pengarna skall gå till att betala resorna för alla över 65 år. Det innebär en sänkning med tio år från den gräns på 75 år som nu gäller.
– Det här är en satsning på kollektivtrafiken och klimatet, sa Kajsa Ezelius, (S).
– Jag vill egentligen ha en satsning på ungdomens resor, för att den ska lära sig använda kollektivtrafiken. Men reglerna för att utvidga skolkortet på bussarna är mycket dyrbar. Om alla skall åka på skolkortet fram till klockan 22 handlar det om 17 miljoner i ökade kostnader om året. Det är orimligt.
Majoriteten i kommunstyrelsen – den kan med stöd av antalet ledamöter i kommunfullmäktige i praktiken säga att deras förslag går igenom.
Det läggs nu förslag som är ganska detaljerat när det gäller 2017, och mer övergripande när det gäller 2018 och 2019. Men om verkligheten kräver det kan alltihop ändras. Fram till november är budgeten för 2017 öppen. Från vänster: Göran Larsson Mp, Kjell Hedvall S, Kajsa Ezelius S, Ann-Carin Landström V, och Claes-Göran Borg, V.
Sammanträdet i dag hölls i Rörstrands Museum.
I stället har kommunstyrelsen i dag beslutat att ta upp frågan i förhandlingar med Västtrafik med målet att få regeländringar till förmån för ungdomarnas resor.
Budgetförslaget inleds med en förklaring till den omfattande satsningen på skolor – av olika slag – och äldreomsorg som nu genomförs. Bl a har beslutats att tillföra äldreomsorgen 4 miljoner kronor för att det så kallade heltidsprojektet skall kunna genomföras.
– Vi behöver få använda andra metoder men vill fortsätta att arbeta med heltidsprojektet trots att ingen annan kommun kunnat fullfölja det.
– Vi lever i en tid då kommunen troligen kommer att växa snabbare än tidigare och det kräver lösningar framför allt inom barn- och skolverksamheten. Samtidigt pågår ett ambitiöst program inom äldreomsorgen, skriver man.
Och det är en prioritering som väntas fortsätta. En viktig del är de nära tolv miljoner kronor som kommit från staten i så kallade välfärdspengar. Dessa fördelades nu – främst till skolor och omsorg men även till social verksamhet och arbetsmarknadsinsatser.
Majoritetens budgetförslag är typiskt på ett sätt; För det närmast året (2017) väntas ett överskott – medan det budgeteras för ett omfattande underskott åren 2018 och 2019. Så brukar det vara i majoritetens budgetar – men på ett eller annat sätt brukar det bli plustecken i slutredovisningarna ändå. För 2016 budgeterades med stor brist på pengar – nu pekar allt på att det blir pengar över.
Till skillnad från alliansens budgetförslag har majoriteten inte skrivit in några fasta besparingar eller effektiviseringar. Alliansens budgetförslag byggde till stor del på effektiviseringar.
– Vi har inte några sådana förslag men räknar ändå med att normala översyner av verksamheten ska fortgå. En sådan undersökning är om kommunen exempelvis har behov av 300 fordon, sa Kjell Hedvall (S).
Majoriteten föreslår i sitt budgetförslag att anslaget till Folkhälsorådet höjs rejält. Det höjs från 10 till 15 kronor per invånare. Förebyggande insatser ska utökas.
I planen för de närmaste tre åren kommer lönerna att öka betydligt. Det beror på skolan. Antalet barn växer snabbt och det skapas nya skolor och förskolor. Den lönepott som redovisas för 2017 är 75,3 miljoner, väntas 2018 bli 122 miljoner kronor och 2019 170 miljoner kronor.