Gå direkt till Nyheten (Prinsens pokal målet för racing i Lidköping i augusti)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Prinsens pokal målet för racing i Lidköping i augusti

Publicerad Thursday, 26 May 2016, 19:20 av - Inskickat material

Den 6-7 augusti avgörs den fjärde upplagan av kartingtävlingen Prins Carl Philips Racing Pokal på Lidköpings Motorstadion. Nytt för året är att klassen Rotax Max tar plats i den unika tävlingen, samt att ett stort antal motorsportkändisar, med Prins Carl Philip själv i spetsen, kommer att krydda evenemanget med ett riktigt rövarheat.

Det skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

Det var under torsdagens STCC-tävling, kvällsracet på Mantorp Park, som årets upplaga av Prins Carl Philips Racing Pokal presenterades under en presskonferens hos Polestar Cyan Racing, teamet för vilket Prins Carl Philip kör svensk racings kungaklass, STCC.

– Prins Carl Philips Racing Pokal är till för att hjälpa alla duktiga ungdomar vidare i deras racingkarriärer. Eftersom jag själv började med motorsport i relativt hög ålder förstår jag hur betydelsefullt det är att få möjlighet att börja träna och tävla redan som ung, säger Prins Carl Philip, som med sitt engagemang, och genom sitt pris, vill ge tillbaka och bidra till svensk motorsports fortsatta utveckling.

Att Prins Carl Philips Racing Pokal betytt mycket i många ungdomars karriärer råder det ingen tvekan om. Jämte pokaler har pristagarna årligen bjudits in till Karlskoga Motorstadion där de fått möjlighet att bland annat testa den typ av bil som i dag används i svensk elitracings formelbilsklass, Formula STCC Nordic. Detta har varit möjligt tack vare samarbete med STCC AB, Svenska Bilsportförbundet, Kungliga Automobil Klubben och Lidköpings KK.

– Många av de unga förare jag sett köra gokart i Lidköping sedan starten för fyra år sedan återfinns i dag i klasser som tävlar här på Mantorp Park. En av dem, Reuben Kressner, tävlar jag till och med själv mot i STCC, säger Prins Carl Philip.

I Clio Cup har Julle Ljungdahl, Anthon Caldana och Joel Jern kört Prins Carl Philips Racing Pokal. I Formula STCC Nordic har Hugo Nerman, Philip Hall, Linus Lundqvist, Emma Svensson och Edward Jonasson deltagit i tävlingen som Prins Carl Philip satt sitt namn på.

Denna utveckling pekar vd:n Jonas Lundin på som en av orsakerna till STCC AB:s engagemang i Prins Carl Philips Racing Pokal.

– Namnen som nyss nämndes är ett bevis på att Prins Carl Philips Racing Pokal har hjälpt sportens nya talanger att hitta karriärvägar. Det är vi mycket tacksamma över och för oss är det en självklarhet med ett fortsatt samarbete nu när tävlingen går in i en ny treårsperiod, säger Lundin.

Lika självklart är Svenska Bilsportförbundets och Kungliga Automobil Klubbens engagemang i Prins Carl Philips Racing Pokal. Både SBF och KAK jobbar för en positiv återväxt inom svensk motorsport och vet hur betydelsefull kartingen är i det arbetet. Många av Sveriges ledande stjärnor började en gång i tiden sina karriärer med just gokart och flera utav dem har valt att tävla för just KAK.

– Initiativet Prins Carl Philips Racing Pokal är en flerårig satsning som SBF har goda erfarenheter av och vet har en avgörande roll i kartingungdomars fortsatta racingkarriär. Tävlingen är ett bra exempel på hur det samlade bilsportsverige genomför en gemensam satsning på våra kartingungdomars vidare engagemang inom sporten, säger SBF:s förbundsdirektör Thomas Jansson.

KAK:s generalsekreterare Wilhelm Douglas hyllar också tävlingens betydelse för utvecklingen av svensk motorsport.

– Prins Carl Philips Racing Pokal är en bra förebild och viktig grund för återväxten inom svensk motorsport. KAK är stolta att ha varit med och skapat denna fina gokarttävling och vi ser med stor tillförsikt fram emot att långsiktigt kunna förvalta densamma, säger Douglas.

Prins Carl Philips Racing Pokal kommer i år att avgöras i klasserna KF Junior, KZ2 och Rotax Max. Den sistnämnda ersätter Junior 60.

– Klassbytet är ett beslut som vi i organisationen tagit gemensamt. Genom att ta in Rotax Max flyttar vi fokus till de lite äldre kartingförarna, de som både till ålder och mognad som förare är nära att ta klivet över till racingen, säger promotorn Thomas Johansson.

J60-klassen kommer emellertid inte att bli helt utan pris i årets tävling. En av förarna kommer att tilldelas ett wild card till testen av bilsportförbundets simulator på Bosön (preliminärt 20 november). Dessutom erbjuds han/hon att vara med och se och lära – men inte köra själv – under höstens test av Formula STCC-bil i Karlskoga (11 oktober). Då finns också möjlighet att ta racinglicens.

Prins Carl Philips Racing Pokal avgörs under Lidköping Open 6-7 augusti. I tävlingen ingår även ”gubbklassen” DD2 där Prins Carl Philip själv och andra motorsportprofiler gjort gästspel. I år får kändisarna ett eget DD2-heat. Söndagen den 7 augusti ställer sig nämligen Prins Carl Philip själv tillsammans med bland annat Jan ”Flash” Nilsson, Mats ”Snickar-Matte” Karlsson, Jonas Lundin, Kenneth Thorén, Micke Bender, Patrik ”Budda” Andersson och Johan Carlström på startlinjen för att tävla i vad som förmodligen blir ett riktigt rövarheat.