Debatten om Framnäs-staden fortsätter:
Kan bli nästa steg i Hamnstaden
Publicerad måndag, 30 maj 2016, 06:56 av Björn Smitterberg
Framnäsområdet kan bli nästa steg i utvecklingen av Hamnstaden, skriver Måns Werner, samhällsbyggnadschef i Lidköping i sin kommentar till förslaget från Tomas Fridh lämnade via Lidköpingsnytt förra veckan.
– Men jag ifrågasätter den täthet mellan husen som Tomas Fridh föreslår.
Klicka för att läsa:
– Förslag: Satsa på Framnäs-staden – i stället för Hamnstaden! Med flera privata kommentarer
– Förslaget till Framnäs-staden: Oppositionsrådet kommenterar
– – –
Framnässtaden och som innefattar området med Folkets Park, Framnäs idrottsplats och konstgräsplan. Fridh menar att förslaget ger fler bostäder till en mer rimlig kostnad än Hamnstaden och att detta inte kräver en dyr flytt av ett fungerande reningsverk.
Det är viktigt med olika initiativ för att utveckla staden och vi välkomnar gärna nya idéer. Lidköping har behov av att växa och behöver fler bostäder och bättre kontakt med vattnet. Vi måste våga tänka nytt och ifrågasätta den nuvarande strukturen. Förslagsställaren har rätt i att detta är ett område med potential för bland annat bostadsbyggande men också i att det inte är en ny tanke. Framnäsområdet ligger redan med i planeringen för att utveckla staden ned mot vattnet och som en fortsättning på hamnstadsprojektet.
Jag måste dock ifrågasätta de skisser som lyfts fram. Att bygga 19 punkthus ger visserligen ett bostadstillskott men skapar inte en attraktiv boendemiljö och bidrar inte heller med några större stadskvaliteter. Dagens stadsbyggande, nationellt och internationellt, är till stor del inspirerat av Jan Gehls tankar om liv-rum-hus, alltså att vi med de hus vi bygger skapar rum som stödjer människors liv. Vi ska med hjälp av de hus som uppförs skapa varierade stadsrum som inbjuder till både vardagsliv och fest.
Utgångspunkten för byggande i centrala lägen måste alltid vara omsorg om människans närmiljö och med ett varierat utbud i gaturummet. I Framnäs kryddat med de kvaliteter som närheten till park- och vattenmiljöerna innebär. Detta uppnås inte med ett höghuskluster på en öppen yta.
Tomas Fridhs menar också att Framnässtaden inte kräver byggande av ett nytt dyrt reningsverk. Detta stämmer tyvärr inte. Lidköping är en stad som växer och med ett mål för år 2030 som bland annat innefattar 45.000 invånare. Fler medborgare i kombination med nya krav på rening och klimatförändringar innebär att dagens verk både har för låg kapacitet och reningsförmåga. Ett nytt reningsverk innebär en stor investering men är en viktig miljö- och framtidssatsning.
Området runt Folkets park och idrottsplatsen har en viktig roll i utvecklingen av centrum mot vattnet och är en del i arbetet med Hamnstaden. Kommunen har under 2015 som ett första steg för området tagit fram en idé om en parkmiljö invid strandpromenaden som kopplar småbåtshamnen västerut mot campingen, centrum ned till Vänern och som tillför gröna, sköna kvaliteter till dagens och morgondagens Lidköpingsbor. Nästa steg blir att titta på Framnäs. Här ska bebyggelsen utformas utifrån höga krav på kvalitet, innehåll och ekonomi.
Måns Werner, samhällsbyggnadschef, Lidköpings kommun
Här sitter en massa politiker å blir förförda av arkitekter med visioner å drömmar.
Visst visioner å drömmar behövs å är aldrig fel men det får aldrig gå ut över sunt tänkande.
Det är alltid lättare att handla för någon annans pengar .
Se över detta förslaget obs det är bara ett förslag och se dess möjligheter.
Vi pratar mindre eller samma summa pengar men mervärdet för oss kommun innevånare är betydligt högre -vi som bor å betalar vår skatt här.
Vad är det vi behöver*? Det är bostäder som behövs inte visioner å drömmar.
Ska morgondagens unga få råd att bygga upp sitt liv här i Lidköping eller är detta Lidköpings gräddhylla som skall byggas?
Återigen drömmar å visioner är bra men verkligheten är den som gäller.
Till slut förvalta pengarna på ett sunt sätt som vi kan försvara för våra framtida kommuninnevånare
Kom in i verkligheten och investera kommuninnevånarnas pengar mer klokt.
Har det gjorts nåt kalkyl på vad det kommer att kosta att bo där? Vem bygger ni för således? Hur tänker man kring Lidköpings position som stad? Ska det vara en stad för pendlare eller vad?
Det känns som om kommunen just nu har drabbats av nån form av hybris och är på väg att sjösätta ett förslag mer för sitt eget välbefinnande än för innevånarnas välfärd/befinnande.
De lär ju finnas bättre sätt att slösa den kassa man sitter på genom att göra Lidköping mer attraktivt för företag i form av bättre kommunikationer och vägar sen ta ett steg med flytt av reningsverk. Gör saker i rätt ordningsföljd.