Gå direkt till Nyheten (Kinne-Kleva-Grottan kan bli en turistattraktion)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kinne-Kleva-Grottan kan bli en turistattraktion

Publicerad Wednesday, 12 April 2017, 08:29 av Redaktionen

Men det kostar mellan 1, 5 miljoner och 2, 7 miljoner – det finns olika alternativ.

Som Elin Sjöstedt från Destination Läckö-Kinnekulle som gjort förstudien, bedömde det är det förstnämnda mest realistiskt.

De saker som måste åtgärdas i gruvan är främst säkerhetsmässiga, ”knacka rent” i främst taken på orterna, bygga spångar att gå på för besökande eftersom ortgolven är täcks av vatten.

gruvturisma-170412Elin Sjöstedt, Destination Läckö Kinnekulle, och Sölve Johnsson, Husaby Hembygdsförening.

Den tänkta attraktionen skulle bli runt 300 meter att vandra genom, i det dyrare dubbelt så långt. Förutom gruvan framhåller Elin Sjöstedt att även den ”industriella miljön” är värt att visa upp – de gamla arbetarbostäderna, gamla fabrikskontoret som finns på Kinnekulle Ring bland annat. Men denna satsning fordrar pengar utöver de 1,5 miljonerna.

Pengar är alltså knäckfrågan och för att sätta igång med genomförandet behövs att en intresseförening bildas, som också var ett av syftena till träffen i tisdags i Husaby Hembygdsgård. Hembygdsförening. Kinnekulle Ring och flera enskilda har visat sitt intresse för en sådan förening bildas, och därefter kan man börja söka projektpengar från olika håll.

Elin Sjöstedt menar att den typ av turistattraktion har framtiden för sig i och med att besöksnäringen ökar generellt och många numera gärna förlägger sin resmål utifrån speciella intressen, som till exempel industrihistoria:

– Det är en mycket unik miljö som finns i det gamla gruvområdet i Kinne-Kleva, som ju till och filmindustrin uppmärksammat.

gruvturismb– Det är klart att kommunen är positiv, men man måste också se ett lokalt engagemang genom att en intresseförening bildas och sedan kan kommunen hjälpa till på olika sätt, menar Juliane Thorin, kommunutvecklare i Götene.