Gå direkt till Nyheten (Gunnar Nylund-keramisk konstnär och industriformgivare)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Gunnar Nylund-keramisk konstnär och industriformgivare

Publicerad Tuesday, 05 December 2017, 19:21 av Redaktionen

Gunnar-Nylund-3Lagom till jul kommer boken om mannen som var Rörstrands store konstnärlige ledare under drygt två decennier.

Det är författaren och skribenten Petter Eklund som nu färdigställt boken på beställning av Rörstrands museum och Historisk media. Han skriver till vardags om design och formgivning i en uppsjö av tidskrifter. Foto står Daniel ström för och båda är kontinuerligt anlitade av museet för både bild och text i många andra sammanhang. Detta är den första bok som förärats denna gigant inom design och skulptur och var egentligen tänkt till utställningen om Gunnar Nylund i somras men får nu bli årets julklapp.

Gunnar-Nylund-4-Det har varit fantastiskt att skriva om den person som var 30 och 40-talets keramiska kung. bredden på hans konstnärskap är enorm. Wilhelm Kåge på Gustavsberg fick sin bok redan på 60-talet så det är på tiden att Gunnar Nylund får detta erkännande, Säger författaren Petter Eklund. 

Konstnären och formgivaren Gunnar Nylund var son till finlandssvenske konstnären Felix Nylund och danska Fernanda Jacobsen-Nylund. Han Föddes i Paris år 1904 och växte upp i Helsingfors och Köpenhamn. Efter att konstnärligt ha handletts av sin far i tonåren och skaffat sig ett rykte i Danmark värvades han till Rörstrand under Svenska Tenns utställning i Stockholm 1930.

Gunnar-Nylund-1Den i Lidköping väl synliga Särnmarkska pumpen vid nya stadens torg och är ett av Gunnar Nylunds senare verk.

Gunnar Nylund jobbade på Rörstrand i Lidköping mellan åren 1931-55. Större delen som konstnärlig ledare. Han jobbade också under senare delen av sin karriär på Rörstrands porslinsfabrik men då som frilans. Gunnar Nylund gjorde sig ett namn med sina, då nya, matta fältspatsglaserade stengods. De hade tagits fram i samarbete med kemisten och kollegan Natalie Krebs, som han startade keramikfabriken Nylund & Krebs tillsammans med. Han fick även mycket uppmärksamhet för sina djurskulpturer, varav några finns kvar på Rörstrands museum i Lidköping.

Gunnar-Nylund-2Gunnar Nylund gjorde flera väggstora reliefer. Denna hänger i Sparbanken i Lidköping

Förutom skulpturer utformade Gunnar Nylund under sitt yrkesverksamma liv även glas, silver, kylskåp och badrumsinredningar för ifö med mera. Han jobbade också med en hel del offentlig konst och hann med ett 30-tal reliefer. Dessa finns att bevittna i bland annat Malmö stadsteater, Lidköpings sparbank och Västgöta nation i Uppsala. Av övrig offentlig utsmyckning bör nämnas Sankt Göran och Draken på Hantverksinstitutet, fontänen Scanisarius i Bromölla och Särnmarkska pumpen vid Nya stadens torg i Lidköping.

Gunnar-Nylund-5-Det var en utmaning att fota Gunnars konst, det är hög glans och men reflekteras själv hela tiden. Men vi gick ner i källaren och körde på. Vi fotade från morgon till sen kväll i två dagar, säger Daniel Ström, fotograf till boken.

Människan Gunnar Nylund var mycket delaktig i det samtida Lidköping och kom med många förslag och motionerade ofta i fullmäktige med sina idéer. Det var alltifrån strandpromenader till paviljonger. Som konstnärlig ledare på porslinsfabriken beskrivs han som bestämd och excentrisk av de som hade förmånen att jobba under en tid då Rörstrand stod på topp. De är ofta besökare på museet och talar gärna om Gunnar.

Gunnar-Nylund-6-Gunnar hamnade lite orättvist i skuggan av sin adept Stålhane och var nog lite fundersam kring det. Men han fick i alla fall sin kommersiella revansch med de tusen och åter tusen blå jultallrikar som hänger i många svenska hem, avslutar författaren Petter Eklund och poserar här tillsammans med Daniel Ström, fotograf och samarbetspartnern framför boken Gunnar Nylund-keramisk konstnär och industriformgivare.