Gå direkt till Nyheten (Debattsvar: Det handlar inte om att spendera mest pengar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debattsvar: Det handlar inte om att spendera mest pengar

Publicerad Thursday, 26 July 2018, 14:32 av - Inskickat material

liberalernalogoikonLiberalerna replikerar här på en tidigare artikel från Miljöpartister – som i sin tur byggde på ett utspel från Liberaler.

– – –
Tidigare artiklar:
2018/07/18/liberalerna-var-miljopolitik-far-hogt-betyg/
2018/07/25/debatt-varfor-sparar-liberaler-pa-miljobudget/
– – – –

Tack för svar på vår debattartikel.

Svaret bekräftar att även om vi alla anser att miljöfrågan och en hållbar livsstil är oerhört viktig så visar det även på hur olika vi ser på lösningarna.

Vi anser liksom inom troligen alla områden att det inte handlar om att spendera mest pengar utan konsten är snarare tvärt om. Hur får vi avsedd effekt så konstandseffektivt som möjligt och det framförallt när det handlar om andras pengar.

Trots att vi lägger mindre pengar i vår budget anses vi av oberoende Naturskyddsföreningen få toppbetyg i avsedd effekt.

Svaret visar även på två generellt olika inriktningar i politiken, EU och subventioner.

Som bekant är vi Liberaler för EU-samarbetet och det är framförallt av den styrka det blir att driva frågor gemensamt med andra länder i tex miljöfrågor. När det gäller beskattning av flyg i Sverige har det redan visat sig att Norwegian som lågprisbolag dragit bort flera utlandsdestinationer från Sverige.  Det vi föreslår är därför att detta är något som måste hanteras inom EU Samarbetet. Vi kan inte tro att näringslivet sitter still utan agerar efter politiska beslut vilket därmed får till konsekvens att vi måste ta oss till något av våra grannländer för att åka vidare. Inget som drabbar så många och framförallt inte dom som har råd med ett dyrare flygbolag och biljett men vi måste tänka ett steg längre. En gemensam EU lösning skulle blivit kostnadsneutralt för flygbolagen och därmed inte behövt lämna Sverige.

När det gäller subventioner så är vi generellt emot detta eftersom det i praktiken allt för ofta medför kostnadsökningar. Liberalerna säger därför nej till subventioner till privat konsumtion av bilar, cyklar, båtmotorer mm.

Liberalerna utgår istället från principen förorenaren betalar och därför ligger våra ekonomiska styrmedel i skattetabellerna. Det ska kosta att smutsa mer. Skatter får konsekvens av minskad konsumtion. (därav att MP ville införa flygskatt)
Vi har därför ca 5 miljarder högre miljöskatter än regeringen där MP ingår.
Vi tycker också att beskattningen på arbete och företagande måste vara rimlig för att inte hämma den ekonomiska utvecklingen.
När det gäller skydd av skyddsvärd skog vill vi använda statlig skog som utbytesskog och pröva nya ersättningsmodeller som inte är så kostnadsdrivande.

Med andra ord anser vi att MP gör det väldigt enkelt för sig när man bara talar om anslags- och skattenivåer, när det viktiga måste vara resultat på ett kostnadseffektivt sätt.

Pär Johnson, Liberalerna Lidköping
Lars Tysklind, riksdagsledamot (L)  Miljöpolitisk talesperson

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lasse Liten
Gäst
Lasse Liten
26 July, 2018 06:03

“En gemensam EU lösning skulle blivit kostnadsneutralt för flygbolagen och därmed inte behövt lämna Sverige.”

Nej inte kostnadsneutralt tror du menar konkurrensneutralt

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
28 July, 2018 11:57

“Vi anser liksom inom troligen alla områden att det inte handlar om att spendera mest pengar utan konsten är snarare tvärt om. Hur får vi avsedd effekt så konstandseffektivt som möjligt och det framförallt när det handlar om andras pengar.:
Varför gäller inte samma resonemang för Liberalerna när det gäller försvarspolitiken då? Finland får många ggr mer försvar än Sverige för betydligt mindre pengar, men L vill spendera mer. Ordbajseri från L!