Gå direkt till Nyheten (Val 2018: Kommunalrådet siktar på fortsatt förtroende för (S)
Bytt hårda frågor mot mjuka)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Val 2018: Kommunalrådet siktar på fortsatt förtroende för (S)
Bytt hårda frågor mot mjuka

Publicerad Tuesday, 21 August 2018, 14:54 av Björn Smitterberg

val-logga2018Det är inga stora ord, och inga revolutionerande löften från Jonas Sundström när vi samtalar om valet. Han tycker att valrörelsen är lite loj, att valrörelsen inte kommer igång riktigt. Själv är det många besök hos väljare och partikamrater just nu. Men man har delat upp det, alla är med är en paroll.
Själv är han bestämd: omsorg om äldre och barn går före det mesta.

Socialdemokraterna har en mycket gedigen röstsedel till kommunfullmäktigevalet. Den toppas av Jonas Sundström och därunder kommer ordförande i fullmäktige och nämnder. Man får leta ganska långt ned på listan för att hitta okända namn.

Jonas sundström har varit kommunalråd i drygt ett år. Han fick en mjuk start efter Kjell Hedvalls avgång, men brakade med huvudet före in i verkligheten under hösten. Det lilla underskott som en av nämnderna aviserat blev plötsligt jättestort.

– Det var tuft, säger han. Det är flrst nu som man börjar få ordning på den mångmiljonrullning som satts igång.

– Lika lite som vi visste att flyktingvågen skulle komma, lika lite visste vi om hur det skulle sluta.

Tillsammans har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Lidköping givit ut ett valmanifest. I maj kom det och där var en av de klara beskeden: Ingen skulle sägas upp.

– Tyvärr får jag väl medge att verkligheten blivit en annan. Många sdom arbetade med flyktingar på olika sätt har fått gå, trots att vi försökte hitta nya jobb.

jonassundström_180821

Annars är trygghet för alla slagorden för dagen. Efter att under lång tid varit ordförande i samhällsbyggnadsnämnden som jobbar med nästan allt utom mjuka frågor blev han kommunalråd och det första han sa: Vi behöver bättre omsorg för dementa.

Ganska snabbt har det givit resultat: Ett demenscentrum påbörjas nästa år. 150 miljoner kronor och nära 80 vårdplatser.

– Det är viktigt för dem som drabbas, men också för anhöriga. Vi samlar spetskompetens om demens på ett ställe. Det här är viktigt för oerhört många.

Samtidigt finns det andra som behöver omsorg. Några färdiga paket finns inte men en utbyggnad av äldreomsorgen sker på olika sätt och ombyggnad och modernisering av äldreboenden pågår – dock beslutade innan Jonas Sundström hamnade i sin roll som kommunalråd.

– Jag tycker också det är viktigt att vi tar hand om människor som är utsatta på annat sätt. Komjobb är ett exempel, där vi försöker ta in personer för att reda ut vad de kan och hur vi kan få in dem i riktiga jobb.

Just nu är arbetslösheten i Lidköping ovanligt låg. Det är en situation som Jonas Sundström är nöjd med – han har ju en bakgrund som metallarbetare.

socialdemokraterna-rosLidköping växer. Åtminstone i ytterkanterna.

– Vi har inte särskilt många verktyg för att förändra situationen i centrum. Vi kan samarbeta med fastighetsägare och handlare men kommunen kan inte g öra så mycket åt utvecklingen.

Jonas Sundström har själv bott i centrum, men flyttat till Stenhammar för några år sedan.

– Det var ju otroligt bekvämt att bo centralt. Det gick fortare att gå till olika möten, arbete och sådant än att ta bilen. I dag är det lite annorlunda för mig. Jag bor i Stenhammar, och har på sätt och vis flyttat hem igen. Jag har en särskild känsla för Stenhammar – det var här jag tillbringade mina första år i livet.

– Jag vill, liksom mina partivänner, att alla delar av Lidköpings kommun ska växa. Hela kommunen, alla delar, ska ha del av oss. Särskilt vill jag ha satsningar i exempelvis Järpås, Vinninga-Filsbäck. Och det kommer nog fler boende i de mindre tätorterna.

– I Lidköping finns ju plats för att bygga hundratals nya bostäder – i flerbostadshus och i villor.

Det är inte kommunstyrelsens sak att planera för bostadsområden, det finns andra nämnder som sköter. Men han följer utvecklingen i sin gamla nämnd.

– Klart att man i kommunstyrelsen har ett övergripande ansvar, men detaljerna behöver jag inte lägga mig i på samma sätt.

Ett övergripande problem finns dock med bostadsförsörjningen.

– Vi behöver fler privata byggare i Lidköping. Om det inte sker får vi skapa bostäder den hårda vägen – ge direktiv till AB Bostäder att bygga. Vi har ju flera som satsar  här, men det räcker inte.

Hur ska det gå med Hamnstaden? Vi väntar och väntar…

– Hamnstaden kommer. Hamnstaden kommer före Framnässtaden. I Framnäs finns ju ännu inte några förutsättningar att planera efter, även om det sker lite översiktligt nu. Men vi ska bygga badhus här, vi vill gärna ha hotell och konferenser här. Det är dock mycket som behöver diskuteras innan det blir verklighete med bostäder längs Läckögatan mitt emot Drömstan.

– Vi har bestämt oss för stora investeringar för att kunna satsa på Hamnstan. Vi har lösts ut ett företag för stort belopp och köpt mark. Varför har vi gjort dessa investeringar i Hamnstaden för att bara lämna det därhän? Det är nog flera partier som behöver tänka på den frågan innan de fortsätter argumentera för annat än Hamnstaden.

pinsLidköpings kommun är inne i en omfattande investeringsperiod. Man talar inte om miljoner utan sett över tid miljarder. Förskolor och nya skolor byggs på ett sätt som saknar motstycke i kommunen.

– Vi kommer under de närmaste fyra åren att behöva arbeta fram nya former för långsiktig ekonomi i Lidköping, vi måste ha längre tid än tre fyra år i planerna.

I ett avseende svarar Jonas Sundström på samma sätt som alla partier Lidköpingsnytt talat med; Ingen vet hur situationen förändras för att alla röster i hela kommunen för första gången har samma värde i fullmäktigevalet. Förr var röster som gavs på ena sidan Lidan viktigare än den andra.

– Jag kan inte se hur det påverkar oss, det måste en valstrateg till för att klura ut.

Jonas Sundström tänker inte vinna valet ensam. Här är alla kandidater till fullmäktige. Alla hamnar inte i fullmäktige, men Socialdemokraterna är det parti som de senaste valen haft flest poster att fylla i nämnder, styrelser och med suppleanter därtill.

1 Jonas Sundström
2 Kajsa Ezelius
3 Gustav Edvinsson
4 Carina Ohlsson
5 Karl Wiktorsson
6 Lena Blomgren
7 Mario Melani
8 Camilla Lundgren
9 Kenneth Lundell
10 Ulla Andersson
11 Kjell Hedvall
12 Lena O Jenemark
13 Tomas Lidberg
14 Irena Rodic
15 Roger Ahle´n
16 Katarina Sundberg
17 Morten Ryan
18 Sofia Hellberg
19 Daniel Arthursson
20 Moa Karlsson
21 Jonas Krantz
22 Lisebritt Karlsson
23 Manuel Melani
24 Diana Svensk
25 Ilce Sandreski
26 Anita Jansson
27 Per-Erik Karlqvist
28 Christina Ulfström
29 Suad Mehinovic
30 Gabrijela Pasagic
31 Patrik Karlsson
32 Marita Lantz
33 Daniel Berggren
34 Irina Karlqvist
35 Alf Stenbacka
36 Gull-Inger Rebscher
37 Bror Hedlund
38 Carina Pedersen
39 Rolf Andersson
40 Hilda Hendeberg
41 Taib Romanic
42 Lillemor Wallén
43 Åke Johansson
44 Vahida Mehinovic
45 Göran Kjörk
46 Nevin Fares
47 Viktor Sundberg
48 Christina Emanuelsson
49 Fedja Filipovic
50 Anna Shaw
51 Paolo Johansson
52 Eva Ingebäck
53 Erik Berggren
54 Rebecca Borck
55 Korin Sarkissjan
56 Sofia Larm
57 John Åberg
58 Lisbeth Hilmersson
59 Jörgen Johansson
60 Kristin Persson
61 Göran Berggren
62 Lina Ingemarsdotter
63 Anders Edvinsson
64 Helena Ohlsson
65 Moez Hassen
66 Berit Ek
67 Mentor Morina
68 Torben Persson
69 Martin Stenholm