Debatt: Svar på frågor om viten och straffavgifter
Publicerad torsdag, 06 september 2018, 11:36 av InsändareNu svarar två nämndordförande i Lidköping, Lena Blomgren och Lena O. Jenemark på frågor som ställts en debattartikel i tisdags om viten och straffavgifter:
– Viten under 2016 och våren 2017 uppgick till cirka 1,1 miljoner kronor.
Läs artikeln där frågorna ställdes, Jag vill ha svar innan jag röstar: Klicka här
– – – –
Svar på tisdagens Debatt:
Domstolens vite eller s.k. straffavgifter för Vård- och omsorgsnämnden (VON) avser åren 2016 och våren 2017 och uppgår till cirka 1,1 miljoner svenska kronor.
Straffavgiften beräknas så att VON får betala för vad det skulle kostat oss om vi haft bostäder färdigställda med avdrag för de kostnader vi haft för andra insatser.
Vitet kom några år efter att VON haft ovanligt många ansökningar till gruppbostad.
VON brukar få 2-6 ansökningar på gruppbostad varje år men plötsligt låg det 13 nyansökningar på bordet. Nästan hälften av ansökningarna kom från personer som bodde i andra kommuner men som ville flytta till Lidköping. Det hanns helt enkelt inte med att få fram gruppbostäder i den takt som krävdes.
Sedan 2016 har Lidköpings kommun infört boendestöd till personer med funktionshinder, vilket idag ges till många i egna lägenheter ute på stan’. Sedan våren 2017 har 14 lägenheter ställts i ordning i N Härene, på Hovbygatan och på Lidåker.
Social- och Arbetsmarknadsnämnden (SOA) bygger för närvarande ett anpassat boende vid Milstensgatan. Under byggets uppförande köper SOA boende från annan kommun.
På Vård- och omsorgsnämnden (VON) den 5 september 2018, redovisade ansvarig chef för funktionshinder att det inte fanns någon reell kö till gruppbostäder här i Lidköping. Det finns två personer som väntar, de har fått erbjudande om bostad men har avböjt i nuläget.
VON planerar tillsammans med AB Bostäder en gruppbostad på Sjölunda Äng. Spaden kommer att sättas i marken den 21 september och lägenheterna skall vara inflyttningsklara om ett år.
Detta betyder ytterligare åtta lägenheter.
Vi förbereder alltså för ungdomar med funktionsnedsättning som snart är beredda att flytta hemifrån.
För att ha rätt till personlig assistent måste vissa villkor uppfyllas. Det tillhör de absoluta undantagen att någon ansökan om hjälp avslås av VON.
När det gäller den s.k. habiliteringsersättningen, som betalas till personer som deltar i daglig verksamhet så har Lidköping betalat ut denna så länge möjligheten har funnits. Vi har till viss del varit generösare än andra kommuner genom att fler fått ta del.
Staten har i år 2018 gett möjligheter till kommuner som inte haft denna ersättning tidigare att söka bidrag och för övriga kommuner att höja ersättningen.
Lidköping har höjt till 85 kronor för heldag och till 60 kronor för halvdag från januari i år.
Nämnderna har därefter fått mer pengar än vad vi förväntat oss och vi kommer under hösten att besluta vad som ska göras med detta extra och oväntade bidrag.
Vad gäller vitet från Konkurrensverket så kom det sommaren 2017. Det gällde en grävtjänst som kostat något mer än kommunen bedömt från början. Man överskred alltså helt omedvetet den gräns som satts upp för att tvingas använda Lagen om offentlig
upphandling.
Lena Blomgren Lena O. Jenemark
Ordförande (S) VON Ordförande (S) SOA