Gå direkt till Nyheten (Moderna ämnen på årets ForskarFredag)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 mars 2025

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Moderna ämnen på årets ForskarFredag

Publicerad onsdag, 26 september 2018, 00:27 av - Inskickat material

forskarfredagPå fredagen är det dags för den årliga vetenskapsfestivalen ForskarFredag.
Både på De la Gardiegymnasiet och på Folkets hus kan elever, personal och intresserad allmänhet ta del av inspirerande föredrag och samtal med tre forskare, som pratar om sina forskningsområden: musik, mode respektive mobilitet.

– Det kommer att handla om hifikultur, hållbar textil och människors attityder till gemensamt användande av färdmedel, berättar Björn Ohlsson, projektledare för ForskarFredag Lidköping.

– De kommer också att berätta om varför de blev forskare och vad man egentligen gör som forskare.

ForskarFredag vill väcka nyfikenhet för vetenskap och sprida kunskap om hur forskning går till. Evenemanget skall också öka dialogen mellan allmänhet och forskare och motverka stereotypa bilder av vad en forskare är. ForskarFredag är en del av den euroepiska vetenskapsfestivalen Researcher’s Night, som uppmärksammas i mer än 300 städer i Europa samma dag, alltid den sista fredagen i september.

2018 arrangeras aktiviteter på 28 orter i Sverige. I Lidköping arrangeras ForskarFredag för tionde året i rad.

Nytt för i år är att ForskarFredag fortsätter även lördagen den 29 september med en kulturarvsdag hos Vänermuseet mellan 12 och 16. Då kan besökare prova lieslåtter tillsammans med instruktörer och lyssna på föredrag av biolog Eva Gustavsson om forskningsprojektet Det blommande berget, om hur Kinnekulles landskap och flora har förändrats sedan Linné var här på 1700-talet.

Alla aktiviteter under ForskarFredag är gratis, och barn och unga är en särskilt viktig målgrupp.

– ForskarFredagens syfte är att skapa mötesplatser för forskare och allmänhet, och visa hur spännande forskning kan vara. Forskning har stor betydelse för samhällets utveckling och påverkar oss alla i vardagen. Därför är det viktigt att vi får möjlighet att träffa forskare och får en inblick i deras arbete, säger Björn Ohlsson.

Årets lokala tema för ForskarFredag Lidköping är kulturarv och hållbar utveckling.

På fredag förmiddag, klockan 09:10-11:15, blir det tre 30 minuter långa föredrag av tre olika forskare, från olika discipliner och med olika forskningsinriktning..

Alf Björnberg, professor i musikvetenskap vid Göteborgs universitet, berättar om sin forskning om hur olika teknologier inom musiken, t ex hifi, har skapt nya vanor, idéer och värderingar.

Lena-Marie Jensen, koordinator för Smart Textiles vid Högskolan i Borås, kommer att tala om mode och hållbar textil.

Erika Ramos, doktorand i psykologi vid Göteborgs universitet, talar om sin forskning om hur attityder och vanor när det gäller rörlighet och ny teknologi påverkar valet av färdmedel och intresset för gemensamt användande av färdmedel.

Förutom 300 gymnasieelever i årskurs tre, har samtliga elever i grundskolans årskurs 9 i Lidköping bjudits in till De la Gardiegymnasiets aula.

På eftermiddagen, med start klockan 12:30, får eleverna i årskurs 3 möjlighet, att i mindre grupp fråga ut och samtala med två av de tre forskarna.

Lite senare på eftermiddagen, mellan klockan 16 och 17:30, blir det forskar-afterwork på Folkets hus i Lidköping. Här kommer forskare Alf Björnberg att hålla ett längre föredrag för allmänheten om sin forskning, om hur hifikulturen började växa fram på 1950-talet, tack vare tekniska innovationer som bandspelaren, vinylskivan, transistorn och stereotekniken, samt hur den digitala musikteknologins introduktion på 1980-talet gjorde att begreppet ”hifi” alltmer framstod som subjektivt.

– Jag tror det kan bli en väldigt rolig afterwork med intressanta diskussioner om hur man lyssnar på musik, säger Björn Ohlsson.

ForskarFredag Lidköping arrangeras av Vänermuseet, De la Gardiegymnasiet och Eurodesk Skaraborg.