Gå direkt till Nyheten (Stor publik mötte Karl XII:s likfärd)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stor publik mötte Karl XII:s likfärd

Publicerad Saturday, 09 February 2019, 18:05 av Björn Smitterberg

shirDe av militär historia intresserade arrangerade i dag ett populärt framträdande i Lidköping. Men bestämda stöveltramp kom ett par hundra soldater, hästar och en likvagn med en kista. Naturligtvis var kistan tom, men den fördes som när det var på riktigt för 300 år sedan in i den port i silverknappens byggnad som kungen låg i sin kista medan soldaterna fick vila.

Det är 300 år sedan som liket fördes från Halden till Stockholm. Det var bl a i Lidköping man gjorde stopp, på trettondagen. 26 platser övernattade man på men hade även stopp vid andra platser i bl a Lidköping och Källby.

Flera militärhistoriska föreningar, med främst Skaraborghs Historiska Infanterie Regemente som på ett spektakulärt sätt visade hur det kunde gått till. Det skedde med sorgetågets inmarsh, med förstämda trummor och musik till “Carolus Rex” – en av de mest kända marscherna – svensk, möjligen, rysk säger andra.

På Mellbygatan fördes alltså en kista in i Silverknappen, och det ställdes drabanter på vakt utanför.

Sorgetåget fortsatte till Nya stadens torg där det marscherades runt och en fanborg bildades på Rådhusets trappa.

Alldeles efter klockan 15 sattes gavs eld över eldbrinken – tre tidsenliga kanonder avfyrades av Kenneth Hagelin, Per Sandin och Bill Johansson inför en stor publik på Torgbron, på Torget och på älvens östra sida.

Här är en samling bilder – alla klickbara till större format. 

shir-a

shir-b

shir-c

shir-d

shir

shir

shir

shir

shir

shir

shir

shir

shir

shir

shir

shir

shir