Regeringsbeslut i dag
Publicerad torsdag, 21 februari 2019, 13:08 av RedaktionenHär är i korthet något om de beslut som fattats vid regeringens möte i dag.
Artikeln i uppdateras efter hand. Uppgifterna är hämtade från regeringskansliet.
Senast uppdaterad 18.
Förslaget om förlängt anställningsskydd
Förslaget som bygger på pensionsgruppens överenskommelse från december 2017 om att höja anställningsskyddet till 69 år, skickas som remiss till lagrådet. Under mars hoppas regeringen att en proposition ska kunna läggas fram till riksdagen.
I lagrådsremissen föreslås att arbetstagares anställningsskydd ska förlängas genom ändringar i lagen om anställningsskydd. Åldern för rätten att kvarstå i anställningen ska höjas till 69 år. När den åldern har uppnåtts ska arbetsgivaren kunna säga upp arbetstagaren utan att det krävs saklig grund genom ett förenklat uppsägningsförfarande.
Även åldern för när särskilda regler för uppsägningstid och företrädesrätt börjar gälla ska höjas till 69 år. Detsamma gäller åldersgränsen för när tidsbegränsade anställningar inte längre ska övergå till tillsvidareanställningar.
Möjligheten att avsluta anställningen genom ett skriftligt besked när en viss ålder uppnås ska tas bort, liksom den särskilda formen för visstidsanställning av äldre arbetstagare.
Lagändringarna föreslås träda i kraft i två omgångar. Den 1 januari 2020 ska förändringarna av äldre arbetstagares anställningsskydd träda i kraft och åldersgränserna höjas till 68 år. Den 1 januari 2023 ska åldersgränserna höjas till 69 år.
Förslaget är en del av pensionsöverenskommelsen som slöts mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet i december 2017.
– – – –
Bättre djurskyddsförordning på plats
Regeringen har i dag beslutat om en ny djurskyddsförordning. Djurskyddsförordningen har uppdaterats så att den stämmer överens med den nya djurskyddslagen som träder i kraft den 1 april i år.
Syftet med den nya djurskyddslagen är att säkerställa ett gott djurskydd och att främja en god djurvälfärd och respekt för djur. Viktiga bestämmelser i lagen är till exempel ett förtydligande av kravet på naturligt beteende, ett nytt allmänt kompetenskrav, ett tydligt förbud mot att överge djur och skärpta bestämmelser när djur används i tävlingsverksamhet eller prov.
– I takt med att samhället utvecklas och vår kunskap om djurvälfärd ökar, är jag som landsbygdsminister väldigt nöjd med den nya lagstiftningen som kommer att ge bra förutsättningar för att skydda djuren och främja deras välfärd, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.
Andra viktiga förändringar på djurskyddsområdet är en ny sekretessbrytande bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen. Bestämmelsen gör det möjligt för personal inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten att lämna uppgifter om vissa djurskyddsproblem till länsstyrelserna och Polismyndigheten. Regeringen har även beslutat om ett förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus. Förbudet trädde i kraft den 1 januari i år.
Regeringens arbete med djurskyddsfrågor fortsätter. För närvarande pågår till exempel en utredning om proportionerliga och effektiva sanktioner vid brott mot djur och ett uppdrag om hur ett system för obligatorisk märkning och registrering av katter kan utformas.
Några mindre materiella ändringar har föreslagits i den nya djurskyddsförordningen. Regeringen bedömer inte att de innebär några större eller mer direkta konsekvenser för djurskyddet, enskilda eller myndigheter. Trots detta kan vissa av ändringarna väcka visst intresse eller frågor, framför allt från djurskyddsorganisationerna.
Dessa är framför allt:
• Borttagandet av ett tidigare uttryckligt krav på låg nivå på dödlighet och beteendestörningar för höns inom äggproduktionen.
• Att byta ut dagens krav på fönster i stallar till ett krav på dagsljusinsläpp.
• En utökad möjlighet för Jordbruksverket att föreskriva om undantag från förbudet mot utrustning som ger djur elstötar.
• Grytanlagsprov med levande grävling kommer att fortsätta att vara tillåtet (eftersom det i förordningen undantas från förbudet mot att använda djur i prov som kan medföra ett lidande för djuret).
• Eventuellt kan det även uppmärksammas att det ovan nämnda förbudet mot lidande vid prov kan komma att innebära ett förbud mot jaktträning (med hundar) i hägn för vilt.
Den nya förordningen träder i kraft samtidigt som den nya djurskyddslagen.
– – – –
Lönebidrag för personer med funktionsnedsättning höjs
Regeringen har beslutat att höja takbeloppet för lönebidrag och skyddat arbete hos offentlig arbetsgivare.
Lönebidrag är ett viktigt verktyg för att ta tillvara kompetens och förmåga hos personer med funktionsnedsättning. Arbetsgivare kan få en subvention för en del av lönen om de anställer personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.
Beslutet innebär att taket för den bidragsgrundande lönekostnaden höjs från 18 300 kr till 19 100 kr från och med den 1 april 2019. På så sätt kan arbetsgivare få en högre kompensation om de anställer personer med nedsatt arbetsförmåga, vilket innebär förbättrade förutsättningar för arbetsgivare att anställa.
– – – –
En ny kustbevakningslag
I dag har regeringen utfärdat en ny lag som ger Kustbevakningen utökade befogenheter och ett utökat ansvar för brottsbekämpning och ordningshållning till sjöss.
Den nya lagen medför att Kustbevakningen på egen hand kommer att kunna utreda vissa brott till sjöss, till exempel fiskeribrott. Kustbevakningen kommer också att få utökade möjligheter att stödja Polismyndighetens och Tullverkets arbete med brottsbekämpning som inte är direkt sjörelaterade, till exempel våldsbrott som begås till sjöss.
Samtidigt stärker den nya lagen också polismäns befogenheter till sjöss. Polismän får rätt att genomsöka båtar efter vapen och andra farliga föremål under samma förutsättningar som tidigare har gällt för genomsökning av fordon. Det har blivit allt vanligare att personer med koppling till organiserad brottslighet skaffar sig båtar för att använda i olika sammanhang, vilket medför en risk att bland annat illegala vapen förvaras där.
Den nya kustbevakningslagen och övriga lagändringar träder i kraft den 1 april 2019.